To je to što me zanima!

Pusić: Trebali smo 2004. ući u EU, to je bilo doba prosperiteta

Parlaonica je zamišljena kao dijalog nacionalno prepoznatljivih političkih osobnosti koje su uključene u aktivnosti koje poduzima naša zemlja uoči pristupanja EU
Vidi originalni članak

Kukuriku koalicija je u četvrtak, u prostorijama Transadrije u Rijeci, imala javnu tribinu na temu Europske unije pod imenom "EU parlaonica". U parlaonici su sudjelovali studenti Sveučilišta u Rijeci, te Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS-HSU, Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, Miljenko Dorić saborski zastupnik HNS-a i župan Zlatko Komadina. 

Parlaonica je zamišljena kao dijalog nacionalno prepoznatljivih političkih osobnosti koje su uključene u aktivnosti koje poduzima naša zemlja uoči pristupanja EU i mladih ljudi koji su glas javnosti, ali ponajprije svoje generacije koja puno očekuje od našeg ulaska u EU. Studenti su postavljala pitanja koja se tiču promjena koje nas očekuju ulaskom u EU. Razgovaralo se o tome što nam članstvo donosi, što možemo očekivati u novoj političkoj i ekonomskoj asocijaciji te što se može očekivati ako SDP pobijedi na izborima.

Vesna Pusić je istaknula kako se ulaskom u EU otvaraju vrata na mnogim poljima, no prvenstveno trebamo učiniti da se u Hrvatskoj dobro živi kako bi se stvorili uvjeti za daljnji razvoj u bilo kojem smjeru. Naglašeno je da je obrazovanje instrument razvoja i da, iako svatko tko studira mora ići po svijetu, ljude treba obrazovati za potrebe našeg gospodarstva te da poanta ostajanja u Hrvatskoj ne bude zbog granica već zato što je ljudima tu dobro.

- EU ima svoja pravila, a o nama ovisi što ćemo s tim napraviti. Projekt članstva ne može uspjeti ako društvo ne ide tim putem. Kada je 2004. godine većina zemalja ušla u EU trebali smo ući i mi. To je bilo doba euforije i prosperiteta. No, nažalost, mi smo zbog ratnih 90-tih propustili taj vlak i sada ulazimo u drugom roku, u bitno drugačijoj situaciji i u vrijeme ekonomske krize. Sada nismo samo u situaciji ulaska u EU već i u situaciji izgradnje države, a ulazak nam daje mogućnost sigurnosti i stabilnosti - kazala je Pusić.

- Do sada smo pregovarali na otvaranju i zatvaranju 35 poglavlja od kojih su najdramatičniji i politički najkompliciraniji trenutci bili oni oko Haškog tribunala, ZERP-a te pitanja određivanja granice sa Slovenijom. Jedna od najvećih koristi učinjenih do sad jest polaganje temelja za jedno dobro i bolje pravosuđe koje do sad nismo imali. To je samo jedan od uvjeta, ali apsolutno nužan. Bolni rezovi neće ništa riješiti. Treba početi s tim da zovemo vanjsku, neutralnu agenciju koja će konstatirati stanje javnih financija kako bi vidjeli gdje smo i kamo ćemo. Država mora počet plaćat svoje račune kako bi se prekinuo lanac nelikvidnosti. Logika harača je gledati kome češ prije uzet umjesto da se radi i gleda kako stvorit. Politika će se morat promijenit - govorila je Pusić.

Zlatko Komadina dodao je kako je politika gospodarsko pitanje, dok su većina tema kao što su teme mirovina, pronatalitetna, ZERP-a tek njegovi derivati.

- Nemamo što rezati. Moramo povećat ulaz, prihode, proizvodnju, investiranje, uvest paralelne reforme i decentralizaciju. Prvenstveno trebamo razviti gospodarstvo i oboriti nova radna mjesta i mogućnost zapošljavanja. Hrvatska je toliko opljačkana da je čudo da je još živa - rekao je Komadina.

Miljenko Dorić našalio se zaključivši da sigurno nije najbolje vrijeme za ulazak u EU, buduću da ona trenutno radi i na problemima globalnih razmjera.

- Bit čemo mi dobar test za uniju, ako nas izdrži, izdržat će sve - rekao je uz osmjeh.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • dgasp 26.10.2011.

    Ova stvarni nije mudrac ,a ni za m.......

  • PredstavnikIzvanzemaljaca 26.10.2011.

    LOL, o čemu vi gospodo pričate : "Jedna od najvećih koristi učinjenih do sad jest polaganje temelja za jedno dobro i bolje pravosuđe koje do sad nismo imali."... LOOOL, đabe novi zakoni kad ih nema tko provoditi. Suce nitko ne kontrolira, niti testira njihovo poznavanje zakona, dolaze na posao kad žele isto tako i odlaze s njega kad ih volja. Po mojoj procjeni današni sudac provede 10% radnog vremena na poslu za koji je plaćen, od tih 10% pola potroši na privatne stvari a pola na pauzu, nedovoljno poznaje nove zakone, podmitljiv je (plaća se uslugama).... Svi ti političari ako da žive u nekom svom svijetu , oni jednostavno nemaju pojma kakvo je pravo stanje ili ih jednostavno ne zanima....

  • miladraga 26.10.2011.

    Bubne Pusička i istade živa...

Komentiraj...
Vidi sve komentare