Obavijesti

News

Komentari 19

Pusić: Trebali smo 2004. ući u EU, to je bilo doba prosperiteta

Pusić: Trebali smo 2004. ući u EU, to je bilo doba prosperiteta
3

Parlaonica je zamišljena kao dijalog nacionalno prepoznatljivih političkih osobnosti koje su uključene u aktivnosti koje poduzima naša zemlja uoči pristupanja EU

VIDEO

Kukuriku koalicija je u četvrtak, u prostorijama Transadrije u Rijeci, imala javnu tribinu na temu Europske unije pod imenom "EU parlaonica". U parlaonici su sudjelovali studenti Sveučilišta u Rijeci, te Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS-HSU, Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, Miljenko Dorić saborski zastupnik HNS-a i župan Zlatko Komadina. 

Parlaonica je zamišljena kao dijalog nacionalno prepoznatljivih političkih osobnosti koje su uključene u aktivnosti koje poduzima naša zemlja uoči pristupanja EU i mladih ljudi koji su glas javnosti, ali ponajprije svoje generacije koja puno očekuje od našeg ulaska u EU. Studenti su postavljala pitanja koja se tiču promjena koje nas očekuju ulaskom u EU. Razgovaralo se o tome što nam članstvo donosi, što možemo očekivati u novoj političkoj i ekonomskoj asocijaciji te što se može očekivati ako SDP pobijedi na izborima.

Vesna Pusić je istaknula kako se ulaskom u EU otvaraju vrata na mnogim poljima, no prvenstveno trebamo učiniti da se u Hrvatskoj dobro živi kako bi se stvorili uvjeti za daljnji razvoj u bilo kojem smjeru. Naglašeno je da je obrazovanje instrument razvoja i da, iako svatko tko studira mora ići po svijetu, ljude treba obrazovati za potrebe našeg gospodarstva te da poanta ostajanja u Hrvatskoj ne bude zbog granica već zato što je ljudima tu dobro.

- EU ima svoja pravila, a o nama ovisi što ćemo s tim napraviti. Projekt članstva ne može uspjeti ako društvo ne ide tim putem. Kada je 2004. godine većina zemalja ušla u EU trebali smo ući i mi. To je bilo doba euforije i prosperiteta. No, nažalost, mi smo zbog ratnih 90-tih propustili taj vlak i sada ulazimo u drugom roku, u bitno drugačijoj situaciji i u vrijeme ekonomske krize. Sada nismo samo u situaciji ulaska u EU već i u situaciji izgradnje države, a ulazak nam daje mogućnost sigurnosti i stabilnosti - kazala je Pusić.

- Do sada smo pregovarali na otvaranju i zatvaranju 35 poglavlja od kojih su najdramatičniji i politički najkompliciraniji trenutci bili oni oko Haškog tribunala, ZERP-a te pitanja određivanja granice sa Slovenijom. Jedna od najvećih koristi učinjenih do sad jest polaganje temelja za jedno dobro i bolje pravosuđe koje do sad nismo imali. To je samo jedan od uvjeta, ali apsolutno nužan. Bolni rezovi neće ništa riješiti. Treba početi s tim da zovemo vanjsku, neutralnu agenciju koja će konstatirati stanje javnih financija kako bi vidjeli gdje smo i kamo ćemo. Država mora počet plaćat svoje račune kako bi se prekinuo lanac nelikvidnosti. Logika harača je gledati kome češ prije uzet umjesto da se radi i gleda kako stvorit. Politika će se morat promijenit - govorila je Pusić.

Zlatko Komadina dodao je kako je politika gospodarsko pitanje, dok su većina tema kao što su teme mirovina, pronatalitetna, ZERP-a tek njegovi derivati.

- Nemamo što rezati. Moramo povećat ulaz, prihode, proizvodnju, investiranje, uvest paralelne reforme i decentralizaciju. Prvenstveno trebamo razviti gospodarstvo i oboriti nova radna mjesta i mogućnost zapošljavanja. Hrvatska je toliko opljačkana da je čudo da je još živa - rekao je Komadina.

Miljenko Dorić našalio se zaključivši da sigurno nije najbolje vrijeme za ulazak u EU, buduću da ona trenutno radi i na problemima globalnih razmjera.

- Bit čemo mi dobar test za uniju, ako nas izdrži, izdržat će sve - rekao je uz osmjeh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb