To je to što me zanima!

Tunelom obišli stijenu na cesti, bit će otvoren samo do jeseni

Nakon ovog tunela moraju se probiti još dva na sljedećim velikim okukama prema Vrgorcu. Za sve radove predviđeno je 47 milijuna kuna. Tunel moraju još dovršiti
Vidi originalni članak

Ispunili smo obećanje i otvorili tunel u srpnju usprkos pričama i poteškoćama. Hrvatske ceste su učinile sve što je u njihovoj mogućnosti. Ovo je realno i rekordno vrijeme što se radova tiče. Tunel je 100 posto siguran, upravo zato smo i tražili najpovoljnije rješenje, rekao je na otvaranju tunela Tomo Vidović, direktor sektora održavanja HC-a. No, posao još nije gotov. Tunel je zbog sezone pušten u promet, ali već na jesen će ga ponovno zatvoriti radi dovršenje radova.

- Bit će to na maksimalno dva mjeseca, prije nego počnu zimska nevremena. Onda će se nastaviti s drugom fazom radova koja uključuje završetak ovog i probijanje još dva tunela na sljedećim velikim okukama prema Vrgorcu, dodao je Vidović.

Ukupni radovi na tunelu do sada iznose 20 milijuna kuna, a za kompletne radove uključujući i nove tunele, predviđeno je 47 milijuna kuna. Podsjećamo, u listopadu prošle godine, zbog odrona Biokova, u potpunosti je blokiran promet iz Makarske prema Vrgorcu. U međuvremenu su korišteni alternativni pravci preko Šestanovca i Ploča koji znatno produljuju putovanje.

Oduševljenje direktora sektora održavanja u HC-u, ne dijeli i predsjednik Mjesnog odbora Ravča Gojko Trlin koji je s mještanima Zabiokovlja u više navrat tražio brže i učinkovitije rješenje.

- Izolacija je teška, a mi smo 300 dana bili izolirani. I dalje ne dijelim mišljenje da je ovo najbolje rješenje. Problem je u onih sedam mjeseci do početka radova. Iako je tunel gotov, mi trebamo sada nastaviti s našim aktivnostima. A to je da tražimo hitnu izradu dokumentacije za druga dva tunela tako da se završavanje ovog tunela radi paralelno s probijanjem novih,

kako opet ne bismo čekali tko zna koliko, kaže Trlin. Prvi vozači kroz tunel bili su podijeljeni u mišljenjima.

- Da je ovo bilo kod Zadra bilo bi gotovo za mjesec dana. Ali nikad nije kasno jer ljudi su uništili aute vozeći sporednim, neuređenim putem preko Biokova - kaže Ivan Jujnović.

- Ovo je odlično. Skraćuje mi put za 60 kilometara - kratko će Zlatko Ćutuk.

- Napoleon je od Trsta do Kotora za četiri godine napravio cestu bez ikakvih strojeva, a Kalmeti i ekipi je za 200 metara trebalo osam mjeseci. Da je neka druga stranka na vlasti ovo bi se bilo riješilo za mjesec dana - misli Nikša Pivac.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • macerr 08.07.2011.

    napokon

  • crv od porculana 08.07.2011.

    da su pozvali klesarsku školu sa brača stijena bi nestala u roku mjesec dana, a od kamena da se naprave spomenici, i b ilo bi vuk sit i ovce na broju

  • brko1 08.07.2011.

    Taman probili tunel i za to vrijeme ispekla se 2 janjca!

Komentiraj...
Vidi sve komentare