To je to što me zanima!

Puštanje golubica i podizanjem barjaka otvorili Festu sv. Vlaha

Sveti Vlaho je star, ali nije ostario. Nije se pretočio u kameni kip bez osjećaja, već je prisutan u životu svakoga od nas, šeta ovim ulicama i čini ovaj grad posebnim, istaknuo je biskup Mate Uzinić
Vidi originalni članak

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkoga zaštitnika svetoga Vlaha u nedjelju popodne na blagdan Kandelore (Svijećnica) u Dubrovniku je otvorena 1048. Festa sv. Vlaha.

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave - festanjuli, pomorac kapetan Ivica Đurđević-Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić.

Pročitavši Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje Feste, a koji završava usklikom 'Živio sveti Vlaho!', dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je okupljeno mnoštvo.

Uzinić je tom prigodom rekao kako se istog dana obilježava i Dan života, a ovu godinu je Biskupska konferencija posvetila starijim osobama, odnosno poslanju djedova i baka.

- Zamišljamo svetoga Vlaha kao dobroga starca. Sveti Vlaho je star, ali nije ostario, jer je prignut na ovaj grad i njegove stanovnike. Nije se pretočio u kameni kip bez osjećaja, već je prisutan u životu svakoga od nas, šeta ovim ulicama i čini ovaj grad posebnim. On je star, ali je zapravo mlad, uvijek mlad, jer svjedoči evanđelje Isusa Krista - istaknuo je biskup Uzinić.  

'Ostarjela' Crkva prignuta je na sebe samu, začahurena u tradiciji

Kako je rekao 'ostarjela Crkva prignuta je na sebe samu, začahurena u tradiciji i nije sposobna osluškivati Duha Svetoga i time biti u službi ljudi i našega vremena'.

- Mlada smo država, ali star narod i društvo. Kao i Europa, koja je ostarjela. Sve nas je manje. Zašto smo ostarjeli? Možda jer su nam neki drugi interesi bili ispred onog 'darovati se i služiti'. Neka nam sveti Vlaho opet zasja primjerom i zagovorom, kako ne bismo bili ostarjeli, već svatko od nas se stavio u službu drugih i ljubavi. Kako je to činio sveti Vlaho, a prije njega Isus Krist - poručio je biskup Uzinić.

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Toma Lučić okupljenom je  puku pročitao čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih koji slave Festu sv. Vlaha, a ne mogu joj nazočiti.

Nakon toga su blagoslovljeni darovi, a na koncu su iz ruku biskupa Uzinića poletjele bijele golubice. Nakon otvorenja Feste uslijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

Svečanom otvorenju 1048. Feste svetog Vlaha nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s brojnim ministrima, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Branko Bačić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i drugi.

Ranije danas održana je  svečana sjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.

U ponedjeljak ujutro, na blagdan Sv. Vlaha, ujedno i Dan grada Dubrovnika, ispred katedrale služit će se koncelebrirana sv. misa koju će predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, a nakon toga će se u procesiji dubrovačkim ulicama  nositi relikvije i barjaci župa koje štuju sv. Vlaha.

Posljednjeg dana Feste, u nedjelju 9. veljače, održat će se svečana procesija na Goricu sv. Vlaha, a nakon toga će se pred svečevom crkvom svečano spustiti barjak.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Šipumiloma 03.02.2024.

    Veli Obuljen K. Ministru Fuchsu kako sumLja da se kaže aRgenda! On veli da je jako pismen i da valjda on zna!

  • madmax2020 03.02.2020.

    Zanimljivo,ni slikanje nije moglo proci bez nepotizma,uvecajte sliku pa svaka slicnost s nekim je slucajna

  • 03.02.2020.

    u jazbinu hdz si mogao doci a u rijeku crvenu ni ,dijelis nas plenko,i sramota je za kolindu da nije dosla,,znamo zasto jer je u rijeci dobila bistru juhu,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare