To je to što me zanima!

Putin i Macron za očuvanje i provedbu sporazuma s Iranom

Priopćenje je objavljeno nakon što je francuski predsjednik nazvao Putina kako bi ga izvijestio o prošlotjednim razgovorima s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski Emmanuel Macron zauzeli su se u ponedjeljak za očuvanje i "strogu provedbu" međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, objavio je Kremlj, u očekivanju odluke američkog predsjednika hoće li se povući iz tog sporazuma.

POSJETIO BLISKI ISTOK Mike Pompeo: Zabrinuti smo zbog iranske eskalacije prijetnji

"Ruski i francuski predsjednik zauzeli su se za očuvanje i strogu provedbu" sporazuma iza 2015., objavio je Kremlj.

Priopćenje je objavljeno nakon što je francuski predsjednik nazvao Putina kako bi ga izvijestio o prošlotjednim razgovorima s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući.

Američki predsjednik trebao bi do 12. svibnja odlučiti hoće li raskinuti sporazum s Iranom i ponovno mu uvesti sankcije.

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je u nedjelju da još nije donio odluku.

UPITNA SUDBINA Trump još nije odlučio što će biti sa sporazumom s Iranom

Dodao je da Trump razmatra prijedlog francuskog kolege da se započnu pregovori o novom, širem sporazumu.

Macron je predložio da se sačuva originalni sporazum koji bi postao prvi od četiri stupa budućeg sporazuma.

Ostali stupovi odnosili bi se na razdoblje nakon 2025. kada će isteći neke odredbe koje se odnose na nuklearne aktivnosti, ali i na iranski raketni program i njegovu destabilizirajuću ulogu u regiji.

Rusija je poručila da ne vidi alternativu sporazumu, a iranski predsjednik Hasan Rohani naglasio je u nedjelju da neće pristati "ni na kakvo ograničenje izvan okvira obveza" koje ima sada.

Netanyahu najavljuje "značajnu" objavu o Iranu

Izraelski premijer će u ponedjeljak u 19 sati putem televizije, kako najavljuje njegov ured, dati važnu izjavu glede nuklearnog sporazuma s Iranom. 

Objava će biti dana iz stožera izraelske vojske u Tel Avivu, po kratkoj najavi iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

"Premijer Benjamin Netanyahu će dati izjavu o važnom razvoju događaja glede pitanja nuklearnog sporazuma s Iranom", stoji u priopćenju bez dodatnih pojedinosti.

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo u nedjelju je nakon sastanka s izraelskim premijerom rekao: "Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji".

Idi na 24sata

Komentari 3

  • MarijanGrdašić 01.05.2018.

    Makaron nazvao Putina, zanimljivo, a za dlaku su borbene jedinice izbjegle Ruske rakete.... a naziva ga. Na Putinovom mjestu ne bih prihvatio nikakav poziv.

  • intellectus 30.04.2018.

    Komplicira se, komplicira, a šta će iz svega biti to nitko ne zna. Jedno je sigurno, bar za trenutak je Koreja veliko ohrabrenje. Zadnje bombardiranje u Siriji, uvod u direktni sukob Iran- Izrael ili samo malo odmjeravanje snaga? Atak je došao sigurno od Izraela, a izgleda da su gađani i pogođeni mjesta proizvodnje dalekodometnih raketa (financira ih Iran). Pogođen je i sjeverni dio zračne luke Alepo, očito su Izraelci precizno gađali, ali da li su u potpunosti postigli cilj? Tamo prizvedene rakete predstavljaju veliku opasnost za izrael i ta opasnost se mora ukloniti. Čeka se reakcija Irana ili Sirije, o žestini te reakcije će se moći puno više procijeniti kolika opasnost postoji, no ipak, izraelsko- iranski sukob/rat je moguć. Najvjerojatnije ograničenog intenziteta, hoće li Iran podviti rep ili će i dalje provocirati? Očekujem početak pregovora, pitanje je kako da se Iran «časno» povuče?

  • efteling 30.04.2018.

    Macropn nista drugo ne radi vec sledi interese,finansijske,Francuske.Iran je osim Airbusova narucio i ogromne kolicine autica Renaluta...Novim sankcijama bi dil propao.Iranci nisu glupi....znaju da kupovinom mogu i politicke ciljeve postici.Macron je dokaz.A u sustini boli guzica svih za sve.Bog je novac...ovo pisem samo da bih demistifikovao Macrona koji u biti radi za Nemacku...koja se ne eksponira zbog prevelikog suficita u trgovinskoj razmeni sa USA...65 milijardi dolara.Zato suti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare