Obavijesti

News

Komentari 26

Mike Pompeo: Zabrinuti smo zbog iranske eskalacije prijetnji

Mike Pompeo: Zabrinuti smo zbog iranske eskalacije prijetnji
3

Dodao je da je čvrsta suradnja s bliskim saveznicima poput Izraela "presudna za naše napore protiv iranskih destabilizirajućih i zloćudnih aktivnosti na Bliskom istoku"

VIDEO

Sjedinjene Države duboko su zabrinute iranskim "destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima", rekao je u nedjelju novi američki državni tajnik Mike Pompeo nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Pompeo je to kazao tijekom kratkog posjeta bliskoistočnoj regiji gdje se ranije sastao sa saudijskim kraljem Salmanom u Rijadu i naglasio potrebu za jedinstvom među zaljevskim saveznicama  među kojima Washington prikuplja podršku  za nove sankcije protiv Irana.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets U.S. Secretary of State Mike Pompeo at the Ministry of Defence in Tel Aviv

Posjet NATO-u u Bruxellesu i bliskoistočnim zemljama događa se samo nekoliko sati nakon  što je Pompeo potvrđen kao američki državni tajnik. On čak nije ni posjetio vlastiti ured, kazao je Netanyahuu.

Govoreći uz izraelskoga premijera Pompeo je rekao u Tel Avivu: "Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji".

Dodao je da je čvrsta suradnja s bliskim saveznicima poput Izraela "presudna za naše napore protiv iranskih destabilizirajućih i zloćudnih aktivnosti na Bliskom istoku te doista na cijelom svijetu".

Pompeo je također rekao da selidba američkog veleposlanstva u Jeruzalem, koja se treba dogoditi 14. svibnja, jest priznavanje realnosti "Jeruzalema kao glavnoga grada Izraela i sjedišta njegove vlade".

"Iranski projektili produljuju rat i patnje na Bliskom istoku"
"Iranski projektili produljuju rat i patnje na Bliskom istoku"

Netanyahu je glede Irana naglasio bliskost američke i izraelske suradnje.

"Mislim da je najveća prijetnja svijetu i našim dvjema zemljama, i svim zemljama, brak militantnog islama i nuklearnog oružja, te posebno pokušaj Irana da  razvije nuklearno oružje. Danas smo imali vrlo plodonosan razgovor o toj temi", rekao je Pompeo.

Pompeo izrazio povjerenje u pogledu summita Trumpa i Kima

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da je sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu rekao da će se morati složiti da se poduzmu "neopozivi" koraci prema okončanju programa nuklearnog oružja u svakom dogovoru s američki predsjednikom Donaldom Trumpom.

"Rabimo riječ 'neopozive'  s čvrstom nakanom", rekao je Pompeo za ABC News. "Zahtijevat ćemo te korake koji pokazuju da će se denuklearizacija provesti".

Pompeovi komentari o razgovorima s Kimom održanima tijekom Uskrsa u Pyongyangu, koji su priprema za summit sjevernokorejskoga vođe i Trumpa sljedeći mjesec, najopširniji su dosad. 

Bivši direktor CIA-e koji je prisegu za državnog tajnika položio u četvrtak,  rekao je da je njegov razgovor s Kimom bio "plodonosan" te da je ostavio Pyongyang u uvjerenju  kako postoji "stvarna mogućnost" da sjevernokorejski vođa i Trump postignu dogovor.

Kim je izrazio spremnost da razgovara o Trumpovu zahtjevu "i da izloži smjernice koje će nam pomoći da postignemo cilj", kazao je Pompeo. 

Premda Pyongyang kaže da će zatvoriti poligone za nuklearne pokuse  sljedeći mjesec, Kim i Moon nisu iznijeli konkretne mjere koje će poduzeti kako bi se taj cilj ostvario.

Pompeo je objasnio da će Trump tražiti da se Kim obveže u pogledu tih koraka  te dodao da će SAD učiniti isto, ne davši međutim nikakve detalje u vezi s tim.

On je također upozorio da "preostaje velik posao koji se treba obaviti". Napomenuo je da su se prijašnja sjevernokorejska obećanja  "pokazala lažnima ili bezvrijednima,  ili su bili nesposobni održati ih". 

Rohani Macronu poručio da se o nuklearnom sporazumu neće pregovarati

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da nuklearni dogovor mora ostati upravo takav kakav jest, stoji u izjavi iz Rohanijeva ureda.

U telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Rohani je naglasio da Iran neće ići izvan sadašnjih obaveza te da dogovor "ni na koji način neće biti temom pregovora", stoji u izjavi.

Trump još nije odlučio što će biti sa sporazumom s Iranom
Trump još nije odlučio što će biti sa sporazumom s Iranom

Iranski je vođa svejedno izrazio spremnost za pregovore o drugim pitanjima  dodajući  da je "Iran spreman pregovarati kako bi osigurao regionalnu stabilnost i sigurnost, posebice u borbi protiv terorizma".

Rohani je nuklearni sporazum opisao ne samo kao konstruktivan za mir u regiji nego i kao temelj povjerenja između Zapada i Irana.

Prema iranskom predsjedničkom uredu, razgovor između Rohanija i Macrona trajao je više od sat vremena.

Iran poručio dvjema Korejama: SAD-u se se ne može vjerovati
Iran poručio dvjema Korejama: SAD-u se se ne može vjerovati

Elizejska palača potvrdila je trajanje razgovora te priopćila da su se Macron i Rohani složili da će u narednim tjednima pokušati postići dogovor o tome kako očuvati sporazum iz 2015.

Macron je također, kaže se u priopćenju, predložio da se njihovi razgovori prošire i na tri druge teme: iranski balistički program, nuklearne aktivnosti nakon 2025., te "glavne regionalne krize" na Bliskom istoku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu