To je to što me zanima!

Putin i Merkel protiv Trumpa: Europa i Rusija ponovno bliski?

Berlin i Moskva su u sukobu od ruske aneksije Krima prije četiri godine no dijele zajednički interes u pitanju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, koji će Rusiji omogućiti da u sjevernu Europu izvozi više prirodnog plina
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da će se suprotstaviti svakom pokušaju Donalda Trumpa da blokira rusko-njemački projekt plinovoda preko Baltika.

Berlin i Moskva su u sukobu od ruske aneksije Krima prije četiri godine no dijele zajednički interes u pitanju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, koji će Rusiji omogućiti da u sjevernu Europu izvozi više prirodnog plina.

TRUMP TVRDI: 'Koliko znam, s Jong Unom se sastajem kako je i planirano'

Dužnosnica SAD-a ovoga je tjedna rekla da projekt izaziva zabrinutosti u Washingtonu i da se tvrtke uključene u njega  izlažu većem riziku od sankcija SAD-a.

"Donald nije samo predsjednik SAD-a, on je i dobar, tvrd poduzetnik", rekao je Putin na konferenciji za tisak s njemačkom kancelarkom nakon razgovora dvoje čelnika u crnomorskom Sočiju.

"On promiče interese svojih poslova kako bi osigurao prodaju ukapljenog prirodnog plina na europskom tržištu", rekao je Putin.

DUG JE 19 KILOMETARA Putin će otvoriti most za Krim: Izgradio ga njegov judo partner

"Razumijem predsjednika SAD-a. On brani interese njegovog businessa, želi pogurati svoj proizvod na europskom tržištu. No to ovisi o nama, o tome kako gradimo naše odnose  s našim partnerima. Ovisit će o našim partnerima u Europi".

"Mi vjerujemo da nam plinovod koristi i borit ćemo se za njega"

Merkel, koja je ranije u petak po dolasku u njenu rezidenciju u Sočiju od Putina dobila buket ružičastih i bijelih ruža, također se dotaknula napetosti između Berlina i Trumpove administracije.

Pored razlika glede Sjevernog toka, europske prijestolnice protive se Trumpovoj odluci da povuče SAD iz sporazuma s Iranom o nuklearnom programu te zemlje. Moskva dijeli stajalište Europe glede tog sporazuma.

IRAN: Izlaz iz nuklearnog sporazuma je "diplomatska predstava"

"Njemačka, Britanija, Francuska i svi naši partneri u Europskoj uniji nastavljaju podržavati taj sporazum i znamo da je došlo do vrlo specifične situacije o kojoj mi Europljani moramo razgovarati s Iranom", rekla je Merkel na konferenciji za tisak.

"Znamo da sporazum nije savršen ali je bolji nego nemati sporazum".

Upitana o razlikama sa SAD-om Merkel je novinarima rekla: "Mi imamo snažno transatlantsko prijateljstvo, koje je tijekom povijesti moralo izdržati mnoga različita mišljenja, i mislim da bi to i sada mogao biti slučaj".

"No to ne dovodi u pitanje intenzitet transatlantskih odnosa", rekla je. 

DUGAČAK JE 19 KILOMETARA 'Hajdemo!': Putin uskočio u kamion i otvorio Krimski most

Neki su komentatori rekli da bi zajedničko protivljenje Trumpovom stajalištu spram Irana i drugih pitanja moglo voditi približavanju Europe i Rusije i popravljanju izrazito narušenih odnosa uslijed sukoba u Ukrajini.

Putinove izjave o Trumpu bile su neuobičajeno otvorene. Iako je ruski čelnik često kritizirao politiku SAD-a, uvijek je u komentarima pokazivao poštovanje prema Trumpu s kojime je, kažu dužnosnici u Kremlju, izgradio osoban odnos.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • zdenko102 07.06.2018.

    Gospođa Merkel je dala izuzetnu izjavu koja je sudbonosna za cijelu EU i za oporavak svjetske ekonomije, jedan novi oblik "Maršalovog" plana za zemlje iz kojih dolaze izbjeglice je politička stabilnost i otvaranje proizvodnje u Africi, Pakistanu, te ostalim dijelovima svijeta od kuda dolaze ekonomske izbjeglice. Sjeverni tok plinovoda za EU je dobar dok Hrvatska treba odbiti ukapljeni plin iz SAD-a, a prihvatiti plin sa europskih izvora. Nametanje izbjegličkih kvota je neproduktivno i isto je uvidjela i gospođa Merkel jer je skoro izgubila izbore. Neke izbjegličke kulture se ne mogu adaptirati prema okolišu u koji dolaze i to je pogubno, radi toga je izuzetno dobra ideja da izbjeglice ostanu tamo gdje jesu ali da EU pokrene snažniju ekonomiju u tim područjima na opće zadovoljstvo, bez kolonizacije, koju su prakticirali Britanci. Ukidanje sankcija Rusiji se pozdravlja jer to pokreće protok razmjene i unapređenje ekonomije u EU, dok se SAD može vezati za Britance, a NATO oslobodi tutorstva SAD-a, dok je potrebno atlantski savez raspustiti . Graditi miroljubivu Koegzistenciju u svijetu potpunom izolacijom svih radikalnih i ekstremnih grupacija u svijetu ali onemogućiti da samo netko može da radi preko UN što ga je volja a da nikome ne odgovara.

  • intellectus 20.05.2018.

    Da, da, Trump radi svoj posao excellent-no, Kinezi su se već upristojili i žele/trude se naći rjršenje za američki deficit, merkelica gura EU, ne prvi put, u teške probleme. Rusi će ubrzo uvidjeti da sa ovakvom putinovom politikom neće daleko stići. Karte se nanovo miješaju, Njemačka i merkelica će morati snositi teške posljedice s njima Francuzi, a Englezi već šalju pomirljivije signale.

  • efteling 18.05.2018.

    Nemacka je za EU ono sto je USA za svet...dakle grobar.Nemci su prosle godine imali 400 milijardi eurica suficita.od toga 90 sa Amerikom..Rekli bi vi Hrvati...rade pa imaju...Tacno..ili nije?Nije tacno!Slobodno EU trziste pase samo zemljama izvoznicama...bez barijera,carina...ali samo ako svaka firma u EU-u ima iste startne pozicije...Recimo ako Agrokor uzima kredite sa interesom banki od 6-7-8% a Lidl1%...to nije isto...cak ni problem Agrokora ne bi postojao...Zasto je Todoric imao firmu u Holandiji?da bi koristio pogodnosti koje daje Holandska drzava u trci za multinacionalne kompanije...Smanje ti porez...plati simbolicno i brini se za dobre plate tih nekoliko radnika koje imas a Holandska vlada ce ti po dogovoru sa poreznim uredom zastititi od potrazivanja drugih drzava gde u biti i zaradjujes..To je registrovani problem u EU-u koji se resio tako sto su rekli 10% poreza se mora platiti...i problem resen...Ali u tih 10% ne ulaze pogodnosti koje neke drzave nude pa ne bude 10% nego 5...Ajte Hrvati izadjite malo napolje...vidite sveta oko sebe mozda dobijete neke ideje?Prvi sam pisao o lesinarskom fondu i Pandzic,ili tako nesto novinar 24 sata me citirao...uzeo isti moj primer kako rade...Probudite se!

Komentiraj...
Vidi sve komentare