To je to što me zanima!

"Putujući po EU-u stekli smo nova znanja i nove vještine"

Učenici splitske ugostiteljske škole pametno su iskoristili sredstva koja su dobili od Bruxellesa. Dobili su 30.000 eura kako bi njihovi učenici mogli putovati
Vidi originalni članak

Svakog  dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Turističko-ugostiteljska škola Split uspjela je od EU fondova dobiti 30.000 eura kako bi njihovi učenici mogli putovati i upoznavati druge zemlje u Europi. Riječ je o projektu UNESCO Heritage u kojem, osim Splita, sudjeluje još šest gradova iz šest država, mahom onih koji su pod zaštitom UNESCO-a. Uključeno je 24 učenika iz drugih razreda škole, a na svaku destinaciju putovat će po njih četvero u pratnji dvoje nastavnika. 


- Projekt je napisala nastavnica likovne umjetnosti Sanja Vrgoč Mujić tijekom lanjske školske godine i u ovoj nam je odobren. Trajat će dvije godine. Četvero učenika već je bilo u Ostravi u Češkoj, a krajem veljače druga grupa posjetila je rumunjsku Bistritu. Ostali idu u Istanbul, Kretu, Castelnovo, Monti u Italiji te portugalski grad Aveiru. Zaista je riječ o hvalevrijednom projektu u kojem učenici s drugim učenicima razmjenjuju kulturne znamenitosti i zanimljivosti, materijalna te nematerijalna dobra iz svojih krajeva, uče se multikulturalnosti te vježbaju svoj engleski jezik - govori nam Ivana Drnasin, nastavnica ugostiteljske struke.

Dodaje kako su 80 posto sredstava već dobili, a preostalo će dobiti 2016. kad sve završi i kad je Split domaćin drugim školama.

U Turističko-ugostiteljskoj školi, ističe Ivana Drnasin, već rade na novom projektu koji će iduće godine, nadaju se, uključiti još djece. 


- Upoznali smo učenike iz cijele Europe, a zanimljivo je da mnogi nisu puno znali o Hrvatskoj. Nisu znali da imamo lijepe plaže niti da nam je turizam jako važan. Mnogi su se zainteresirali za festival elektroničke glazbe na Poljudu. No tako mi nismo znali da je u Turskoj doručak najvažniji obiteljski obrok na kojem se okupljaju i gdje na stol iznose sve što imaju. Stvarno je zanimljivo čuti koliko su nam različite kulture i običaji - govori nam učenica Nevena koja je s prijateljima iz škole, Vanom, Franom i Ivanom, bila u Češkoj. U veljači je skupina četvero učenika bila u Rumunjskoj.

Tamo su predstavili narodne nošnje i prezentirali stare plesove te klapsko pjevanje. Rumunjskim domaćinima su na fotografijama pokazali Split, a ponijeli su i hrvatske gastronomske specijalitete.

Putovanja su poticaj učenicima da bolje i više rade i uče

Splitski srednjoškolci koji su ušli u program nastave nisu birani samo po ocjenama, nego i po ukupnom angažmanu na nastavi, izvanškolskim aktivnostima i uzornom vladanju. Njihovi nastavnici su zadovoljni jer je već sad veliki interes za iduće projekte, a to pokazuje da je mnogim učenicima razmjena poticaj da se dodatno potrude.     

Splitska škola je već 14 godina član europskog udruženja

Najznačajnija međunarodna aktivnost škole je članstvo u Europskom udruženju ugostiteljsko turističkih škola (AEHT). U radu udruženja sudjeluje od rujna 2001. kad je na Generalnoj skupštini AEHT–a splitska škola postala prva članica iz Hrvatske. Splitski učenici su osvajači brojnih medalja, nagrada i priznanja s raznih natjecanja, posebno s međudržavnog natjecanja Gastro, ponosno ističu njihovi nastavnici.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare