To je to što me zanima!

Radman: 'Dogovor o plinskom povezivanju Hrvatske i BiH mora biti bez prijetnje i pritiska'

Hrvatski šef diplomacije naveo je kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije od zajedničkog interesa Republike Hrvatske, SAD-a i BiH kako bi se isključila ovisnost o ruskome plinu, o čemu je nedavno u razgovoru izvijestio i novu veleposlanicu SAD u Hrvatskoj Nathalie Reyes
Vidi originalni članak

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da se ne može prijetnjama sankcijama i pritiscima realizirati projekt plinskog povezivanja Hrvatske i BiH i pritom ponovio potporu čelniku tamošnjih Hrvata Draganu Čoviću, kojega administracija SAD-a optužuje da blokira njegovu izgradnju. 

“Tu treba dati prostora za razgovore i pregovore, a ne nikako pritiscima i prijetnje sankcijama. To ne vodi nekom dobrome rješenju”, rekao je Grlić Radman u ponedjeljak u Ljubuškom odgovarajući na upit o kritikama koju je nekoliko američkih diplomata uputilo predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću. 

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju James O’Brien nedavno je spočitao Čoviću da blokira izgradnju Južne plinske interkonekcije BiH s Hrvatskom jer taj projekt uvjetuje uspostavom tvrtke "koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist". Prethodno je o tome u pismu ministra Grlića Radmana izvijestio i američki državni tajnik Antony Blinken, tražeći od njega da izvrši pritisak na Čovića. 

'SAMO SE HTIO SLIKATI' Radman: 'Komšić je uhljeb koji radi na štetu Hrvata u BiH'

Hrvatski šef diplomacije naveo je kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije od zajedničkog interesa Republike Hrvatske, SAD-a i BiH kako bi se isključila ovisnost o ruskome plinu, o čemu je nedavno u razgovoru izvijestio i novu veleposlanicu SAD u Hrvatskoj Nathalie Reyes. 

“To ne može biti unilateralno pitanje. Ne može je biti bez Hrvatske. Hrvatska je čvor i zainteresirana je za energetsku neovisnost. Sa SAD-om, koji su naši saveznici i strateški partneri, dijelimo ista razmišljanja oko krajnjeg cilja, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu”, dodao je ministar vanjskih i europskih poslova. 

Projekt Južne plinske interkonekcije

On je međutim naveo kako o načinu upravljanja projektom Južne plinske interkonekcije kroz BiH treba razgovarati s predstavnicima bosanskoherceghovačkih Hrvata i pronaći rješenje. HDZ BiH je nedavno predložio zakon kojim se inzistira da plinsko povezivanje Hrvatske i BiH vodi kompanija čije bi sjedište bilo u Mostaru, te da kasnije upravlja tim plinovodom. Američka pak strana inzistira na tome da taj posao pripadne Bh. Gasu, tvrtki sa sjedištem u Sarajevu.

Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska podupire čelnika Hrvatskog narodnog sabora BiH. “Dragan Čović ima naše povjerenje jer je legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda”, rekao je. 

'ČOVIĆ JE LEGITIMAN' SAD optužio šefa HDZ-a BiH da opstruira plinsko povezivanje. Podržao ga Grlić Radman

Pozvao je vlasti u toj zemlji da ispune preostale uvjete kako bi Europsko vijeće odobrilo otvaranje pregovora o članstvu s BiH.  ”To bi ovaj prostor zapadnog Balkana činilo još stabilnijim i izvjesnijim za daljnji napredak. BiH je zaslužila otvaranje pregovora, a političari bi dobili entuzijazam za nastavak toga procesa”, rekao je hrvatski šef diplomacije. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • PetrKropotkin 14.02.2024.

    Kicoš i šeširdžija... bezveznjak

  • Vlad 12.02.2024.

    Javio se stručnjak za energetiku. Nije on stručan za ništa osim uništavanje svinjogojstva i ugleda Hrvatske u svijetu.

  • Anunaki 12.02.2024.

    Nemoj nam molim te samo ti pomagati 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare