To je to što me zanima!

Radnice u štrajku: Ponuda koju su nam dali uvredljiva

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tvornica Kamensko je dužna 7,5 milijuna kuna, što je oko 14.000 kuna po radnici. Neke od njih nisu dobile i pet plaća. Obećali su im jednu plaću
Vidi originalni članak

Od 6.30 svi smo u štrajku. Radnice su u pogonima, no ne rade. Uprava nam je ponudila da nastavimo raditi da bismo odradile ono što je naručeno i time zaradile tu još jednu plaću koju nam nude. Nismo pristale. Tražimo isplatu sve tri plaće i naknada za prijevoz - rekla je Đurđa Krnjak (48), predstavnica radnika tekstilne tvornice Kamensko. Dvadesetak radnica štrajkalo je glađu devet dana kako bi skrenule pažnju na težak položaj u kojem se našlo oko 400 radnika. Ne primaju plaću već četiri mjeseca, a kako službeno rade, nemaju nikakva prava od socijalnih službi. No, u ponedjeljak je dogovoreno da će ipak one najugroženije dobiti novac od Centra za socijalnu skrb, a podnesen je i zahtjev za stečaj pa su prekinule štrajk glađu.
- Teško se privikavam na hranu. Sad mi je tek slabo - kaže Đurđa Brozaj (53). U Kamenskom radi 30 godina. Marija Nekić (55) u Kamenskom radi cijeli radni vijek, 37 godina.
- Išla sam podnijeti zahtjev za mirovinu, no u Mirovinskom su kazali da mi doprinose nisu uplatili dvije godine, a platne liste i sad stižu iako ne dobivamo plaću, a na njima je sve uredno odbijeno - požalila nam se Marija. Povorka štrajkašica u 14.30, nakon radnog dana, ide do Trga bana Jelačića. Poslodavac je dužan ženama oko 7,5 milijuna kuna, što je oko 14.000 kuna po radnici. Kamensko d.d. također je dužno državi oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine. Nakon toga je Uprava sve prebacila na tvrtku-kćer Kamensko trgovina d.o.o. Radnice sumnjaju kako vlasnici namjerno žele uništiti nekad uglednu tekstilnu industriju kako bi mogli prodati zgradu na atraktivnoj lokaciji, na Trgu Francuske Republike.



RADNICE SE OKITILE BROŠEVIMA I PROŠETALE TRGOM
Nakon završene smjene u tvornici Kamensko radnice su se oko 14.30 sati uputile prema Trgu bana Jelačića. U koloni dugačkoj oko 100 metara bilo je 400 radnica, a potporu su im dale i bivše kolege koje su sada u mirovini. Napravili su krug po Trgu te su se vratili u tvornicu. Potporu radnicima dali su i studenti koji su nosili veliku parolu 'Studenti uz radnike'. Radnice su bile okićene broševima koje su izradile u srijedu ujutro te su se nadale kako će im se obratiti premijerka Kosor.

PREDSTEČAJNI UPRAVITELJ ĆE PROVJERITI DOKUMENTE
Predstečajni upravitelj Zdravko Mitak će proučiti dokumentaciju tvornice Kamensko te će se u četvrtak sastati s direktorom tvornice. Radnice u četvrtak nastavljaju štrajk, a među parolama koje su na prosvjedu nosile posebno se istaknula ona 'Dok hrvatski ministri od Kamenskog odijela nose, ranici Kamenskog po ulici prose'.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Zeljk0 29.09.2010.

    prestanite tu piskarati i odite kod njih i stanite u obranu dostojanstva žena, majki, baka, teta !!!

  • piria 29.09.2010.

    Koliko jada i tuge u ovim ženama. Izaći na ulicu, spavati u šatoru da bi upozorile da nisu dobile zarađene plaće. Prestrašno. Što se tiče neuplaćivanja poreza i doprinosa od strane njihovog poslodavca to je već organizirani kriminal. Primjer je moja firma, gdje je zbog greške pri obračunu plaća za 60 ljudi, bilo manje uplaćeno za zdravstvo nekih 1.200,00 kuna ukupno, a za mirovinski cca 600,00 kuna. Greška se držala možda 3 mjeseca, a onda smo dobili opomenu i kaznu da boli. Kako je moguće da ovaj gospodin za te sirote žene nije uplaćivao godinama? Pa dozvolila mu je država.

  • btlm 29.09.2010.

    Za sve ovo kriva je ponajprije vlada jer je prvo sebi uzimala novac i nije ih bilo briga za nas male ljude ih nije briga. Kada ljudi odu u štrajk onda nisu radnici neko ne radnici. Sram ih može biti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare