To je to što me zanima!

Radnici KIO Keramike i drugu će noć provesti u šatorima

Radnici ne odustaju od zahtjeva da im Vlada RH ili Trgovački sud u Bjelovaru, od 46 milijuna kuna ostvarenih prodajom imovine stečajnog dužnika, njihove bivše tvrtke
Vidi originalni članak

Na orahovačkim ulicama večeras se temperatura zraka spustila na 5 stupnjeva, a poslije ponoći živa u termometru past će i ispod ništice. No, to ni najmanje ne smeta otpuštenim radnicima 'KIO Keramike' u Orahovici, koji su u subotu u 11 sati započeli prosvjed u središtu Orahovice. Drugu noć provode pod šatorom grijući se drvima koje su sami u vrećama donijeli iz svojih kuća i ne odustaju od zahtjeva da im Vlada RH ili Trgovački sud u Bjelovaru, od 46 milijuna kuna ostvarenih prodajom imovine stečajnog dužnika - njihove bivše tvrtke, isplate 16 milijuna kuna potraživanja za neisplaćene naknade, plaće i otpremnine.

Darovali ih i bivši direktori: Kolarić donio 5 litara vina, a Krmpotić 100 kuna  

Potporu u ostvarenju njihovih zahtjeva došli su im dati Jozo Kolarić, nekadašnji direktor koji je s radnicima i podigao i izgradio najsuvremeniju tvornicu keramičkih pločica. Kolarić je radnicima pod šator donio 5 litara vina, a prosvjednike je posjetio i bivši vlasnik i direktor Darko Krmpotić. On im je, kako tvrde radnici, darovao 100 kuna za kupovinu plina za grijanje šatora. 

Prošenjem do otpremnina

Pred šator su radnici stavili dvije posude u koje im građani udjeljuju dobrovoljne novčane priloge s kojima pokušavaju podmiri manji dio troškova.  Na karton su ispisali i svoju dnevnu prehranu. Za doručak tablete za smirenje Helex i Praxiten, za ručak  Jacina krumpir salata, a za večeru Hrvatski sendvič sastavljen od dvije prazne kriške kruha…

Ne možemo školovati djecu, platiti režije…

– Nećemo odustati od svojih zahtjeva jer smo svi u dugovima, ne možemo školovati djecu, plaćati režije niti živjeti bez novca koji smo, sukladno hrvatskim zakonima, pošteno zaradili, kaže Marijan Vučinić, tajnik Udruge vjerovnika i bivših radnika 'KIO Keramike' koju je prošlog petka na javnoj dražbi kupila tvrtka 'Keramika modus' iz Vojnića.  

Obespravljenim i osiromašenim radnicima, kojima su sudbine slične radnicima Đakovištine, a koji su se uspjeli izboriti za svoje novce, danas su prilazili mnogi prolaznici i hrabrili ih da ustraju najavljujući da će im se pridružiti u ostvarenju opravdanih zahtjeva. Punu potporu dala im je i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, jer je najveći broj prevarenih radnika sudjelovao u Domovinskom ratu. I gradonačelnik Orahovice Josip Nemec na njihovoj je strani i pruža im pomoć i potporu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare