To je to što me zanima!

Radnici TLM-a na Trgovačkom sudu pokrenuli stečaj tvornice

Očekivali smo da će državne institucije reagirati i da će poštivati zakon, ali na žalost zakone ne poštuju oni prvi, kaže predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca
Vidi originalni članak

Hrvatski sindikat metalaca u ime radnika koji mjesecima nisu primili plaću u utorak je na Trgovačkom sudu u Šibeniku predao prijedlog za otvaranje stečajnog postupka TLM-Aluminium d.d.

 - Morali smo ovo učiniti umjesto onih koji su za to plaćeni. Zla sudbina nas je na to prisilila. Očekivali smo da će državne institucije reagirati i da će poštivati zakon, ali na žalost zakone ne poštuju oni prvi. Jedino što nam preostaje je da sami pokrenemo stečaj nad vlastitim poduzećem, a sve u cilju i u dobroj volji da ovaj čin rezultira ponovnim pokretanjem proizvodnje i očuvanjem radnih mjesta - rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević zbog nepokretanja stečaja prozvao je institucije, ali i predsjednicu nagodbenog vijeća.

- Ovdje je na djelu jalovost, nestručnost i loše namjere institucija. Mogu prozivati institucije, ali ovdje je Svetlana Lazarević, predsjednica nagodbenog vijeća, koja nakon odbačene predstečajne nagodbe nije podnijela zahtjev za pokretanje stečaja. Izgubljeno je mjesec i pol dana, a još uvijek ga nije podnijela, iako je zakon jasan. Izrijekom kaže da u slučaju neuspješne predstečajne nagodbe u roku od osam dana podnosi zahtjev za pokretanje stečaja. Razlozi za stečaj su bolno prisutni, a kad je riječ o radnicima, samo u vrijeme kad se pokušavala postići predstečajna nagodba tim istim radnicima ostali su dužni deset milijuna kuna, na ime neisplaćenih plaća i drugih potraživanja - rekao je Matijašević, koji se boji da bi zbog odugovlačenja sa stečajem zainteresirani investitori, prije svih slovenski Impol, mogli odustati od ulaska u TLM i pokretanja proizvodnje.

U TLM Aluminium d.d., bivšoj Tvornici valjanih proizvoda, je oko 450 radnika koji mjesecima ne rade i ne dobivaju plaću. Stečaj pokreću temeljem posljednje tri neisplaćene plaće. Radnici drugog dijela šibenskog TLM-a, Tvornica prešanih proizvoda, njih 150, više se i ne sjećaju kad su zadnji put dobili plaću. No, u ovom dijelu tvrtke predstečajna nagodba je uspjela.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 17.11.2015.

    Nijednu vladu u zadnjih 25 godina ove teme nisu zanimale.

  • čovječanstvo2 17.11.2015.

    Čudni radnici te tvrtke Ne dobiju plaću po par mjeseci,neki se ni ne sjećaju plaće i ONI UPORNO dolaze na posao? Mogli su za to vrijeme već pronaći novi posao!

  • lilyan 17.11.2015.

    koji je to ogroman kompleks bio, zapošljavao oko 5000 ljudi, spao na 800-tinjak, shvaća li itko šta to znači i koliko je usta hranila ta tvornica-jedina te vrste u Europi, pa zatim Crnica-prerada mangana-uništena,radnici na ulice, zatim Revija- tekstilna tvornica, radnici odavno na ulicama, pa Šibenka-ponos Šibenika, tergovina na veliko i malo, radnici na ulice, to nam je sve omogućila privatizacija-pa veselimo se nastavku priče...

Komentiraj...
Vidi sve komentare