To je to što me zanima!

Ratno zrakoplovstvo spašavalo ozlijeđene u Omišu i na Pelješcu

U prvoj akciji spašena je unesrećena osoba s brda Imber iznad Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u drugoj akciji spašena je osoba s brda Sveti Ilija s Pelješca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
Vidi originalni članak

Letačke posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovale su u utorak u akcijama spašavanja dvije unesrećene osobe, jedne s brda Imber kod Omiša te druge s brda Sveti Ilija na Pelješcu, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva obrane. 

- Letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera  93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovale su u  utorak, 28. srpnja 2020. s helikopterom Mi-8 MTV1 u dvije akcije spašavanja unesrećenih, a zajedno s letačkim posadama u spašavanju su bili angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja - priopćili su iz MORH-a. 

VIDEO S BRAČA: Česi se nasukali na Zlatnom ratu - brodom skoro došli na plažu

Dodaju da su obje osobe nakon spašavanja zbrinute u Kliničkome bolničkom centru (KBC) Firule u Splitu.

U prvoj akciji spašena je unesrećena osoba s brda Imber iznad Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u drugoj akciji spašena je osoba s brda Sveti Ilija s Pelješca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kapetan posade helikoptera Mi-8MTV1 satnik Goran Jelić, koji je sudjelovao u akciji spašavanja na brdu Imber, rekao je kako su unaprijed znali za poziciju gdje se nalazi stradala osoba te je to i bio jedini mogući način dolaska do unesrećene.

- Bila je ovo iznimno zahtjevna akcija spašavanja jer se odvijala u usjeku sa okomitim stijenama, a dodatno je i vjetar usložnjavao tijek operacije spašavanja. No, najvažnije akcija je provedena uspješno i sigurno - kazao je satnik Jelić, navodi se u priopćenju.

IZNENAĐENJE! Došao u selo kod Trilja, krenuo na WC, a tamo ga čekala - zmija

Drugu akciju predvodio je zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera  i kapetan letačke posade pukovnik Stjepan Stepić koji je istaknuo da je brzina dolaska do unesrećene osobe bila presudna.

- Nakon dolaska do lokacije gdje se nalazila unesrećena osoba, odmah smo pristupili pripremi i izvlačenju te se uputili na nogometno igralište u Orebiću gdje je stradalom pružena hitna pomoć, a nakon toga prevezli smo ga do Firula - istaknuo je pukovnik Stepić u priopćenju. 

S današnjim akcijama spašavanja letačke posade iz Divulja u potražnim akcijama angažirane su ukupno 11 puta ove godine. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare