To je to što me zanima!

Za to su se borile? Žene u EU od 4. studenog rade 'besplatno'

Razlika u prosječnim plaćama muškaraca i žena u Europskoj uniji znači da od 4. studenoga do kraja godine žene širom Unije rade besplatno, upozorila je Europska komisija...
Vidi originalni članak

Tzv. dan ravnopravnosti u plaćama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Širom Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaraca, prema posljednjim podacima.

Ta je brojka 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

- Prije 60 godina načelo ravnopravnosti plaća upisano je u europske ugovore i još uvijek žene širom Europe ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima, napisali su u priopćenju povjerenici Europske komisije Vera Jourova, Marianne Thyssen i Frans Timmermans.

PODUZETNIK: 'Da država smanji davanja 10 posto, plaću bih dignuo za 20'

- Iako smo napravili neke korake u pravom smjeru u proteklih pet godina više se mora učiniti i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo, dodali su.

Novoimenovana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU-a, obećala je zakon o transparentnosti plaća u prvih sto dana svoga mandata.

To zajedno s novim pravilima EU-a koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dijele odgovornosti za odgoj djece trebalo bi "odgovoriti na korijene uzorka jaza u plaćama po spolu", navelo je troje povjerenika.

Von der Leyen je sastavila tim povjerenika s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena no tri je njezina kandidata odbio Europski parlament. Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Borna.2 04.11.2019.

    Ili se namjerno gura feministička propaganda ili autor teksta nema pojma o osnovama matematike i statistike. A ni logika i razum nisu baš polja u kojima briljira.

  • abava 04.11.2019.

    Milijun puta ponovljena laž postaje "činjenica". Istina je da muškarci zarađuju više ali na TEŽIM poslovima, zbog čega žene žive približno 10 godina duže. Činjenica je da su na istim poslovima žene bolje plaćene! 1. 11. u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija slušam da će svjetska prvakinja dobiti određenu sumu dolara, a "svjetski prvak će dobiti 3 tisuće dolara manje". Budući da sam kasno uključio radio a i nisam baš pažljivo slušao, ne mogu točno reći o kojem je sportu riječ ni o kojoj se sumi radi, ali je istina ono pod navodnicima. Tako mi Bog pomogao! Ali, nije ni važno o kojem je sportu riječ, jer su u svakom ženske nagrade veće. Baš me zanima hoće li pobjednik ATP finala dobiti 4, 42 milijuna dolara kao Barthy. Naravno da neće! U svijetu u kojem živimo, veće plaće žena za manji posao, dokaz su ravnopravnosti spolova. Nitko me neće uvjeriti da to nije bolesno.

  • 04.11.2019.

    u svakoj firmi kojoj sam radio place su bile iste...musko ,zensko, transrodna osoba, uskrsnji zeko, .... svima isto za isti posao. sada mozemo slobodno reci da po statistici muski koji su sss struke rade fizicki zahtjevnije poslove (baustela, skladista, ....) dok zene te struke rade vise uredske poslove (referent, tajnica, ...) pa cemo samo ovdje doci do velike razlike u statistici

Komentiraj...
Vidi sve komentare