To je to što me zanima!

'Razmislit ćemo o EU ako će nas ucjenjivati za ZERP'

Sanader i dalje smatra da se na kvadrilateralnom sastanku može naći sretno rješenje za sve. No, prijedlog rješenja će iznijeti ako sastanka ne bude
Vidi originalni članak

Premijer Ivo Sanader izjavio je u ponedjeljak da će Hrvatska, nastavi li se i dalje na Europsku komisiju vršiti pritisak da službeno blokira hrvatske pregovore o članstvu u EU, to tumačiti kao neobjektivan pristup rješavanju problema oko primjene ZERP-a, te odlučiti u kojem će smjeru tada voditi svoju politiku. Sanader je u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" rekao kako je dojma da se "pomalo izbjegava" odgovor iz EU oko hrvatskog prijedloga da se održi kvadrilateralni sastanak (Hrvatska, Italija, Slovenija i Europska komisija) na kojemu bi se pokušalo naći rješenje za ZERP, na način koji bi zadovoljio Italiju i Sloveniju, a Hrvatska bi primjenjivala svoj zaštićeni pojas i na članice EU.
- Ako bi se zanemarila činjenica da su Italija i Slovenija proglasile svoje zone, a Hrvatska, nakon sastanka u lipnju 2004. i usuglašenog zapisnika, četiri godine na njih nije primjenjivala ZERP, ako nas se bude ucjenjivalo, onda se priklanjam stavu predsjednika Mesića da će se na dnevnom redu naći pitanje ili ZERP ili EU - kazao je. Premijer je ponovio da je dokument iz lipnja 2004. tek usuglašeni zapisnik, da je njime Hrvatska pristala odgoditi primjenu ZERP-a na članice EU do potpisivanja sporazuma o partnerstvu u ribarstvu, na čemu je Hrvatska, ističe, inzistirala više od godinu dana, ali da se "s tim otezalo i sporazum se više ni ne spominje". Na pitanje kako gleda na geopolitičku situaciju nastalu nakon proglašenja neovisnosti Kosova, Sanader je kazao kako se "u stanovitom smislu" može govoriti o novim podjelama u svjetskom poretku, s obzirom na snažna politička razilaženja između SAD-a i većine zemalja EU s jedne i Rusije s druge strane. Poručio je kako nije dobro da se u bilo kakvom obliku, pa i u blagom, "ponavlja stanje iz Hladnog rata", istaknuvši kao nužno da se Rusiju ne isključuje iz partnerskih odnosa s EU i SAD-om, već da se stalno i o svemu razgovara na najvišoj razini. Ponovio je kako će Hrvatska s odlukom o priznanju Kosova pričekati dok to ne učini većina država EU, dodavši da je i očekivao rasplet koji se dogodio nakon kosovskog proglašenja neovisnosti, ali i kako očekuje da će se situacija smiriti.
- To je dobro za zemlje u okruženju, posebno za Srbiju za koju nam nije svejedno što će se tamo događati, jer želimo dobro svim našim susjedima. Zainteresirani smo za dobre i stabilne odnose sa Srbijom - rekao je Sanader. Kazao je kako ne očekuje probleme u Nacionalnom odboru za praćenje pregovora s EU, nakon što je na čelo tog odbora, došla predsjednica HNS-a Vesna Pusić, a ne Zoran Milanović kao čelnik SDP-a, najjače oporbene stranke.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • gec56 26.02.2008.

    Hrvatska nesmije popustiti jer če nas svaka šuša zajebavat.

  • gocxxx 26.02.2008.

    Ajde nemojte serendati svi odreda, konačno je izjavio nešta pametno, a ni to vam sada ne štima. Samo tako Ivo, konačno si rekao nešta pametno, pokaži im zube, ne trebamo mi nikakvu EU, pogle samo Srbiju, pa Ameri im se klanjaju, nemojte dirati Kosovo molimo vas, evo dati čemo vam 5 milijardi dolara nepovratne pomoći i ubrzati integracije u EU, pa j e b o t e gdje to ima!!! Ajmo malo i mi igrati na tu kartu, pa šta ako nam blokiraju pregovore, Amerima je i tako u cilju što slabija europa, ako nisu u EU, ni sa Rusima onda si sa Amerima, što je još bolje!!!

  • K i t t y 26.02.2008.

    Doktore, a kako budete kontrolirali situaciju na moru kad nemamo ni Obalnu stražu? Što... Budete poslali stare ratne brodove na krivolovce? Ili budete Vi osobno, doktore, plivali po Jadranskome moru unutar ZERP-a i dijelili pravdu tjerajući prijestupnike? Vi i Vama slični proglasili ste ZERP bez ikakve prethodne pripreme. Sve mi se čini da je to predstava za narod i da je ZERP ipak samo paravan za odgodu ulaska u EU jer jako dobro znate da smo u debelim problemima -da ne nabrajam kojim- pa narodu onda servirate da je ZEPR glavna smetnja... A \"miracolo\" je dobro predložio ono o toaletnom papiru... jer se narodu sere *oprostite na izrazu* od svega. Pa nije narod glup pa ne vidi što se događa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare