To je to što me zanima!

'Razumijem Hrvate, ali svima je jasno da je RS nedodirljiva...'

Dodao je kako RS podupire načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda i razumije da je Hrvatima neprihvatljivo da se vlast na razini Federacije BiH i države uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika
Vidi originalni članak

Predsjedatelj predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je u ponedjeljak kako su zaključci Hrvatskog narodnog sabora (HNS) legitimna stajališta hrvatskog naroda, ali je istaknuo da eventualni preustroj države koji predlaže moguć jedino pod uvjetom da se ne mijenja teritorijalni i ustavni položaj Republike Srpske (RS).

- Smatram da nikome ne treba nijekati pravo artikuliranja svog legitimnog političkog stajališta i osobno mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove - kazao je Dodik u priopćenju.

'Vjerujem da je svima jasno da je RS nedodirljiva'

Dodao je kako RS podupire načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda i razumije da je Hrvatima neprihvatljivo da se vlast na razini Federacije BiH i države uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika te da im Bošnjaci biraju člana kolektivnog predsjedništva.

PRIJETI ODCJEPLJENJEM Dodik: Već noćas možemo krenuti s kontrolom granice

- S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je RS nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njezina teritorija nije i nikada neće biti moguća - istaknuo je Dodik uz poruku kako je ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH isključivo na teritoriju Federacije BiH.

- Hrvati su po Daytonskom sporazumu bili ravnopravni s Bošnjacima u Federaciji BiH ali su kasnijim nametnutim odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice i preglasavanjem na ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizirani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu podupiremo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH - izjavio je Dodik.

POKREĆU OCJENU USTAVNOSTI Stranka SDA: Naziv Republike Srpske protivan je Ustavu BiH

HNS je u deklaraciji usvojenoj 26. siječnja u Mostaru pozvao na 'ustavne zakonske i institucionalne promjene na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja' što pak podrazumijeva 'novu i racionalniju administrativno-teritorijalnu organizaciju zemlje' koja će na jednak način uvažiti sva tri konstitutivna naroda dosljednom operacionalizacijom načela iz preambule daytonskoga ustava o konstitutivnosti naroda.

Političke stranke čije je sjedište u Sarajevu i okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo oštro su osudile dio deklaracije u kojem je HNS odbacio presude Haškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Hrvata u BiH.

HNS, tijelo koje koordinira djelovanje većine političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, odbacio je kvalifikacije suda o udruženom zločinačkom pothvatu koje se, po mišljenju HNS-a, "neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane".

Idi na 24sata

Komentari 43

  • John Doe Jr. 29.01.2019.

    znači Hapi-Drpi-Zbriši i Dodik u koaliciji

  • 33beg33 29.01.2019.

    dodiku kapa do poda jer se bori za srpske interese,a nasi političari u hr i bih se bore samo za svoje interese,kad bi političari sad trenutno plenki zagovarali nase interese u eu bilo bi puno bolje,a ne uliznička i guzoljupka politika,svakom se uvlaće,imaj te jednom svoje ja,zato ponavljam dodiku kapa do poda

  • TORNADO1 29.01.2019.

    Zašto je i zašto bi bila NEDODIRLJIVA teritorija entiteta republika srpska iz koje su Hrvati istrijebljeni a Dodik gura Federaciju BiH u sukob sa Bošnjacima, tobože on razumije Hrvate Zna se koliko vole Hrvate njegovi u RS, odakle su ih istrijebili. Ako je preustroj BiH , onda je preustroj u ciheloj državi a Ne samo njenom dijelu. Dodik bi htjeo da RS objedini sa srbijom i već je napravio veliku srbiju sa Vučićem. Ne može to tako kako zamišlja Beograd a gura pajdo Čović, ko gusak u magli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare