To je to što me zanima!

Razvijene zemlje ograničavaju emisiju stakleničkih plinova

Sporazum će biti dovršen do 2015., na snagu bi trebao stupiti do 2020. godine. Posebno se odnosi na države poput Indije i Kine. Pregovorili su trajali 36 sati
Vidi originalni članak

Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama danas je prvi put u povijesti odlučeno kako će se ograničiti emisija stakleničkih plinova u zemljama rastućih ekonomija, piše BBC. Sporazum će biti dovršen do 2015. godine, na snagu bi trebao stupiti do 2020. godine, a države koje će ga se posebno morati pridržavati su Kina i Indija.

Pregovori su trajali 36 sati duže nego što su trebali, no svi su bili oduševljeni kada je južnoafrička ministrica za međunarodnu suradnju Maite Nkoana-Mashabane, zaključila konferenciju.

- Došli smo ovdje s planom i sastanak smo završili s tim planom koji će spasiti naš planet i osigurati budućnost naše djece i unuka - rekla je.

- Ako nemamo pravni instrument kojim možemo kontrolirati druge države, onda su to samo maštarije o našim predivnim riječima. Dok se druge države razvijaju, mi umiremo i zašto bi to prihvatili - rekao je Karl Hood, ministar vanjskih poslova Grenade.

- Ovdje nije riječ samo o Indiji, riječ je o cijelom svijetu - kazao je  Jayanthi Natarajan, indijski ministar okoliša. Kaže kako vjeruje da razvijenije države moraju smanjiti emisiju stakleničkih plinova, ali da bi se toga trebali pridržavati i ostali.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • gogson00 12.12.2011.

    Ovo je odvratno. Zemlje u razvoju koče zbog nekakvih plinova, a oni koji ga najviše proizvode, ne žele potpisati nikakve papire i obvezati se na ekološki odgovornu proizvodnju.

  • beejesan 11.12.2011.

    Ograničava se emisija u državama rastućih ekonomija? A što je s razvijenim zemljama koje proizvode najviše? Pogledajte kartu, gdje se najviše crveni: http://unstats.un.org/unsd/environment/air_co2_emissions.htm A SAD uopće ne potpisuje te sporazume o stakleničkim plinovima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare