To je to što me zanima!

Rebalansom će se uskoro rezati i mirovine branitelja

Državni tajnik Pavlaković kaže kako će u idućem rebalansu analizirati sve povlaštene mirovine i da će doći u pitanje njihova visina i način stjecanja
Vidi originalni članak

Saborski zastupnici podržali su prijedlog da se povlaštene mirovine srežu za 10 posto. Takvu prosječnu mirovinu od 10.500 kuna prima 479 bivših ministra ili zastupnika. HNS-ov Miljenko Dorić kaže da je ova mjera samo kap u moru ušteda u odnosu na ono što još moramo učiniti. Smanjenjem povlaštenih mirovina će se do kraja godine uštedjeti 3 milijuna kuna, a Dorić je izračunao da treba 4000 takvih zahvata da bi se zakrpala proračunska rupa od 11 milijardi kuna.
- Zašto opet ima svetih krava - upitao je nezavisni Dragutin Lesar. Zanima ga hoće li se Vlada uz povlaštene mirovine usuditi dirnuti u ostalih 13 skupina s povlaštenim mirovinama. U Hrvatskoj ima 180.000 korisnika takvih mirovina. Upitao je hoće li se uz povlaštene smanjivati i mirovine HAZU-a koja izosi prosječno 8.000 kuna te primjerice branitelja od 5.896 kuna. Državni tajnik ministarstva gospodarstva Miljenko Pavlaković odgovorio mu je da će se idućim rebalansom izanalizirati sve mirovine stečene pod povoljnijim uvjetima te da će doći u pitanje i njihov status, visina i način stjecanja.

FRIŠČIĆA ZOVU DA STANE NA TRAKTOR I BRANI SELJAKE
Premijerka Kosor prevarila je i namagarčila seljake, ustvrdio je HDSSB-ov Ivan Drmić. Kako u rebalansu nema novca za potporu mljekarima i za pšenicu, HDSSB je novac tražio kroz dva amandmana teška 400 milijuna kuna. Pozvali su šefa HSS-a Josipa Friščića da, kao što je i obećao, stane na traktor i obrani prava seljaka. Ukoliko nema svoj, HDSSB-ovci će mu kažu ustupiti traktor. Optužbe da se zbog amandmana treba sazivati izvanredna sjednica što je dodatni trošak odbacuje.
- Da je bilo političke volje mogla je Vlada preuzeti naše amandmane kao svoje i izvanredne sjednice ne bi bilo - rekao je Drmić. Napominje i da nema nikakvog dodatnog troška jer su zastupnici ionako naplatili putne troškove za ovaj tjedan.

MIJENJAJU I UVJETE ZA POVLAŠETNU MIROVINU
Podržali su izmjene zakona kojim se pooštravaju uvjeti za odlazak u povlaštenu mirovinu. Pravo na takvu mirovinu zastupnici bi ubuduće ostvarili kad odrade puni, a ne kao do sada pola mandata. U staž im se neće uračunavati vrijeme mirovanja zastupničkog mandata. Uvjet za Mirovinu bit će 25 godina staža, a ne 20 kao do sada. Povećava se i dobna granica, za muškarce s 55 na 60 godina, a za žene s 50 na 55 godina. Ovaj zakon stupit će na snagu u novom sazivu Sabora. Lesar upozorava da u slučaju redovnih parlamentarnih izbora 2012. godine, ovaj zakon na snagu stupa tek 2016. godine.

DJECA NISU SMJELA BITI PRVA NA OŠTRICI PRORAČUNA
Oporba se usprotivila prijedlogu zakona kojim se ukida besplatan prijevoz za učenike. Mariji Lugarić (SDP) neprihvatljivo je da je pod oštricu noža prvo došlo obrazovanje i djeca. Ističe da je to trebala biti zadnja mjera koja je trebala doći na red. Oporbenjaci se protive i ukidanju besplatnih udžbenika. Prema najavama premijerke besplatne udžbenike će dobiti 42.500 socijalno ugroženih učenika. Upozorila je da se odlukom da se udžbenici ne vraćaju u smeće bacilo između 100 i 200 milijuna kuna.
- S obzirom da je trećina ušteđenog novca u lihgt verziji rebalansa proračuna uzeta obrazovanju, onim istinitim i pravim s dubljim rezovima moglo bi se ukinuti obrazovanje - rekla je HNS-ova Vesna Pusić. Državnom tajniku ministarstva obrazovanja Želimiru Janjiću poručila je da će to značiti da će on morati tražiti novi posao.
- Kao što se lopatom davalo, tako se sjekirom sada reže – rekla je Pusić napominjući da je takav način neprihvatljiv.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Diba 20.01.2012.

    treba skinuti lažne invalide i branitelje, treba obustaviti isplatu mirovina u BiH(vojnih) jer nijedan koji prima mirovinu nije ni jedne sekunde boravio na ratištu Hrvatske., a da ne govorimo o valjanosti njihovih invalidskih papira i svega ostalog. branitelj.

  • glavas 16.01.2012.

    Kako ih samo nije sram,nerade nista,primaju preveliki osobni dohodak i jos idu u mirovinu sa par godina staza. Mi normalni narod primamo crkavicu od osobnog dohodka ili ga uopce ne dobivamo a moramo radit do 60 ili 65 godina. Svi politicari su bez imalo karaktera i obraza, svi su oni paraziti ovog drustva.

  • jozojozic79 15.07.2009.

    cigani...ma u biti lopovi

Komentiraj...
Vidi sve komentare