To je to što me zanima!

Registar stvarnih vlasnika: Svi mogu vidjeti čija je neka tvrtka

Iz GONG-a poručuju da izmjene i dopune zakona imaju dvije pozitivne stvari - Registar stvarnih vlasnika bit će javno dostupan i objavljivat će popis politički izloženih osoba
Vidi originalni članak

Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan. Ta novost predviđena je u nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koje je Ministarstvo financija pustilo ovih dana u raspravu, piše Večernji list. 

Sve domaće i strane fizičke i pravne osobe moći će pristupiti Registru i provjeriti tko je stvarni vlasnik određene kompanije. 

Sabor je lani u listopadu usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u njemu je određeno da će podaci iz tog registra biti dostupni samo pravnim i fizičkim osobama koje dokažu pravni interes. U međuvremenu je revidirana Direktivna 2015/849 EU protiv pranja novca, a na razini EU dogovoreno je da će registri stvarnih vlasnika biti dostupni svima. 

Iz GONG-a poručuju da izmjene i dopune zakona imaju dvije pozitivne stvari - Registar stvarnih vlasnika bit će javno dostupan i objavljivat će popis politički izloženih osoba. 

No, voditelj GONG-a  Slaven Rašković ističe kako nije jasno hoće li fizičke osobe morati plaćati za pristup osnovnim podacima registra te smatra da bi to bilo neprihvatljivo. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • purgerica prva 17.11.2018.

    Znati će se stvarni vlasnici trgovačkih društava? Ma dajte! Sad bum opet kak preksinoć, zaradila 12 žutih i crvenih, al evo pitam: jel bumo saznali tko je pravi vlasnik NOKY d.o.o.? Ha, ha, ha! Mafija na sve strane.

  • listovača 17.11.2018.

    Kada će se donijeti zakon po kojem će vlasnici obrta,d.o.o. i svi drugi vlasnici koji su dužni plačati radnike i državne dadžbine odhovarati materijalno i garantirati imovinom svojom i svoje obitelji isplatu plaća.Zašto se ne provodi zakon da lik koji je zatvorio firmu zbog dugova ne moće višr otvarati drugu dok ne isplati dugove?

  • svanuće 16.11.2018.

    Pošteno bi bilo da nam i Todorić kaže ŠTO JE ČIJE ,istina liječi i oslobađa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare