Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
23 komentara

Registar stvarnih vlasnika: Svi mogu vidjeti čija je neka tvrtka

Iz GONG-a poručuju da izmjene i dopune zakona imaju dvije pozitivne stvari - Registar stvarnih vlasnika bit će javno dostupan i objavljivat će popis politički izloženih osoba

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
23 komentara

Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan. Ta novost predviđena je u nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koje je Ministarstvo financija pustilo ovih dana u raspravu, piše Večernji list. 

Sve domaće i strane fizičke i pravne osobe moći će pristupiti Registru i provjeriti tko je stvarni vlasnik određene kompanije. 

Sabor je lani u listopadu usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u njemu je određeno da će podaci iz tog registra biti dostupni samo pravnim i fizičkim osobama koje dokažu pravni interes. U međuvremenu je revidirana Direktivna 2015/849 EU protiv pranja novca, a na razini EU dogovoreno je da će registri stvarnih vlasnika biti dostupni svima. 

Iz GONG-a poručuju da izmjene i dopune zakona imaju dvije pozitivne stvari - Registar stvarnih vlasnika bit će javno dostupan i objavljivat će popis politički izloženih osoba. 

No, voditelj GONG-a  Slaven Rašković ističe kako nije jasno hoće li fizičke osobe morati plaćati za pristup osnovnim podacima registra te smatra da bi to bilo neprihvatljivo. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message