To je to što me zanima!

Registrirajte se ili karticu za mobitel bacite u smeće

Do 1. rujna mobilni operateri moraju popisati korisnike pre-paid kartica uz predočenje osobne iskaznice kako bi se lakše borilo protiv kriminala
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je oko 4,5 milijuna prepaid korisnika. Oni će se s osobnom iskaznicom morati prijaviti na prodajno mjesto svog mobilnog operatera do 1. rujna. Svi koji to odbiju, karticu mogu baciti u smeće. Na osnovu pravilnika koji je 15. ožujka donio Operativno-tehnički centar (OTC), mobilni operateri moraju registrirati sve nove prepaid korisnike, a postojeći se sami moraju prijaviti. Pravilnik je usvojen za lakšu borbu protiv kriminala. No predsjednik uprave HT-a upozorava da registracija nije rješenje jer svi mogu kartice nabaviti iz okolnih zemalja.
- Obavezna registracija imat će i negativan učinak na poreze, naknade i ostala davanja, ali i na oporavak BDP-a. Upitan je opstanak oko 5000 prodajnih mjesta i oko 10 tisuća radnih mjesta - rekao je Ivica Mudrinić. Dodao je da će mali trgovci i kiosci izgubiti oko 500 milijuna kuna, dok je o šteti koju će pretrpjeti mobilni operateri teško govoriti. Mudrinić vjeruje da male trgovine i kiosci, kao najveći distributeri prepaid kartica, neće sudjelovati u registraciji korisnika jer bi doveli u pitanje Zakon o zaštiti tajnosti podataka. Mobilne operatere registracija će stajati oko 200 milijuna kuna, odnosno između 40 i 70 kuna po korisniku. Mudrinić je najavio da će s odgovornima pokušati dogovoriti da se obveza uskladi sa zakonskim propisima. Jedina susjedna zemlja koja je popisala korisnike prepaid kartica je Mađarska.

OTC JE AGENCIJA ZA PRISLUŠKIVANJE TELEFONA
Dinko Majić, ravnatelj Operativno-tehničkog centra (OTC), već je u veljači izazvao kontroverze. Tada je, naime, “uputom o postupanju” naložio da sudovi podatke od telekomunikacijskih operatera ne traže izravno nego isključivo posredstvom OTC-a ili policije. Inače, OTC je osnovan Zakonom o sigurnosnim službama. Uloga OTC-a je tajni nadzor telekomunikacija, a zbog toga ih se naziva i agencijom za prisluškivanje.

Idi na 24sata

Komentari 95

  • collino 13.04.2010.

    Ne kužim, zašto da se ja registriram u cilju poboljšanja borbe protiv korupcije i kriminala ? Pa svaki dan u svim medijima gledamo najgore kriminalce i lopove a policija ne radi ništa.

  • nix_zgd 13.04.2010.

    policijska država!

  • čavka 13.04.2010.

    U smeće!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare