To je to što me zanima!

Regulira se vožnja romobilima: Neki će morati na registraciju, a uvode se i kazne do 500 kuna

Nakon više od dvije godine korištenja na hrvatskim cestama, električni romobili konačno će biti ozakonjeni. Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu uputilo je izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa
Vidi originalni članak

Nakon nekoliko godina nezakonite jurnjave među pješacima, ali i na cestama, električni romobili će konačno biti regulirani zakonom jer je MUP poslao u javnu raspravu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tako se vozilo bez sjedećeg mjesta definira kao "osobno prijevozno sredstvo", čiji radni obujam nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,25 kW i koja na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, piše Jutarnji list.

Električni romobili, ali i oni sa sjedećim mjestom će morati biti homologirani i registrirani da bi mogli ići u promet, a isto vrijedi i za električne bicikle. Jer ima i romobila koji mogu pojuriti 70 na sat, pa će i takvi morati biti homologirani.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Poduzetnici iznajmljivači morat će ih također registrirati ako se žele baviti tom djelatnošću. 

Prijedlogom zakona, romobile bi mogli voziti stariji od 14 godina i to po biciklističkoj stazi ili traci. Ako je nema, mogli bi koristiti nogostup. U tom slučaju brzina mora biti jednaka brzini pješaka -  maksimalno 5 km/h.

Kod biciklista je važna razlika, oni se u slučaju kad nema staze moraju spustiti na kolnik.  Ako se neće držati te odredbe, može biti kažnjen s 500 kuna. 

Noću će se morati koristiti reflektirajući prsluk, a mlađi od 16 koji voze el. romobil morat će nositi zaštitnu kacigu.

STIŽE NIZ PROMJENA Novi zakon o prometu napokon će regulirati električne romobile

Potpuno autonomna vozila prvi put u zakonu

Zakonski se prvi put definira i potpuno automatizirano vozilo, a radi s o vozilu koje se može kretati na cesti bez prisutnosti vozača. Novim zakonom se predlaže da samo tu ne treba sjediti osoba na vozačkom mjestu, a kazna od 3000 do 7000 kuna bi bila za sve  one koji koriste vozila s ugrađenim sustavima za pomoć vozaču (poluautonomna vozila) i gdje vozač nije na vozačkom sjedalu u vožnji.

Zakonom bi povisili kaznu s 500 na 1000 kuna za neprilagođenu brzinu, a pauk bi mogao dići auto s mjesta za punjenje električnih automobila.

Uz sve to, dozvolili bi jahanje konja na cestama - zbog "očuvanja tradicije i kulturne baštine pokladnih i drugih jahanja, te jahanja u turističke svrhe". Jahač mora biti stariji od 16 godina, a noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti mora biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. I on tijekom jahanja ne smije imati više od 0,5 promila.

Idi na 24sata

Komentari 211

  • Emanuel 52784 10.07.2021.

    Boli mene briga,odem ja u drugu državu npr Bosnu tamo nikad neće uvesti ovaj zakon i neće biti zabranjene petarde, Bosna je bar pametnija oni će više zaraditi od Hrvatske koja je ionako već propalaCjepi se cijep, samo da vam kažem neću se nikad cijepiti, provjera ljeka dal ima uopće efekta ili da nema nuspojava traje 5godina ako se cijepiš bit će još gore nego korona tko zna što je to uopće.

  • bobiii 09.07.2021.

    Koja zemlja ima u postocima najveće poreze,davanja,režijje i namete na svijetu? Mi koji nismo još iselili moramo to pokrpati, HDZ će Hrvatsku i Hrvate ostaviti sa gaćama na štapu!

  • mickey_zg2 09.07.2021.

    Most Mladosti, označeni radovi, ograničenje je sigurno manje od 80 i još za volanom snima. A ovo sa el. romobilima štima... (samo)ubojice na cesti

Komentiraj...
Vidi sve komentare