To je to što me zanima!

Retardant se pretvorio u vosak i izazvao nesreću

Dokazano je da bijela tvar koja se stvorila na tračnicama u dodiru sa željezom stvara tanak sloj smolaste tvari, zbog koje je nagibni vlak proklizao
Vidi originalni članak

Nagibni vlak iskočio je iz tračnica jer se tvar kojom je bila premazana pruga u Rudinama pretvorio u vosak. Retardant koji su nanijeli, ilegalno je uvezen u Hrvatsku. Centar za kriminalističko vještačenje dokazao je da se Retardant TG-300 u dodiru sa zagrijanom površinom pretvara u vosak, prenosi Večernji list. Tekućina se kristalizira sa sitnim bjelim igličastim kristalima stvarajući kremasti vosak. Ako se tekućina nanese na ravnu i zagrijanu površinu, brzo se stvara bijeli sloj voska. Dokazali su također da bijela tvar koja se stvorila na pruzi u dodiru sa željezom stvara tanak sloj nečega poput smole, zbog čega je vlak proklizao. Da bi se tvar pretvorila u vosak na pruzi u Rudinama trebalo je samo oko 10 ili 15 minuta. Pokrenuta je i istarga protiv bivšeg šefa ekologije HŽ-a Ivana Medaka, direktora tvrtke Intrade Ivana Tomaškovića te savjetnika u Intradeu Joze Bazine, koji su u jednomjesečnom pritvoru jer se smatra da su odgovorni za nesreću.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • amex 13.08.2009.

    Sve po ustaljenom hrvatskom receptu....Idemo dalje...

  • Markzg 13.08.2009.

    Ovo je strašno, sramota. Zar direktoru nije sad vrijeme da na osnovu ovoga da ostavku i da počne odgovarati zajedno sa sitnim ribama? Btw, nikako ne namjeravam mjenjati taj prijevoz jer znam da nisu krivi vozači ICN-a. Pruga možda nije prilagođena, ali nije bilo nesreča sa fatalnim posljedicama dok se nije našao retardant sa istoimenom tekućinom.

  • PapaŠtrumpf 13.08.2009.

    U normalnim zemljama takvi \"stručnjaci\" ne bi mogli više nikada otvoriti tvrtku, ovi će izići za dvije godine iz zatvora i nastaviti po starom !

Komentiraj...
Vidi sve komentare