To je to što me zanima!

Ribari kod Silbe lovili lignje, pa ulovili iscrpljenog praščića

FOTO: ILUSTRACIJA Nerast crne slavonske svinje je pobjegao nakon iskrcaja s trajekta, a nakon tri dana potrage njegov je vlasnik već izgubio nadu, no iscrpljenog od plivanja pronašli su ga lokalni ribari
Vidi originalni članak

Crne slavonske svinje počele su se udomaćivati u Dalmaciji. Uzgajaju ih u zadarskom zaleđu, ali i na otoku Silba.

- Prije dva i pol mjeseca dovezli smo na Silbu 11 fajferica i nerasta – ispričao je Admir Ado Malkić, javlja Morski.hr.

Sa 10 mladih ženki na Silbu, udaljenu 63 kilometra od Zadra, stigao je i mladi nerast. Ali, on je pobjegao nakon iskrcaja s trajekta. Iskočio je iz košare na pola puta do 600 metara udaljenog svinjca podignutog na posebnoj, ograđenoj parceli.

'MLJET, WE HAVE A PROBLEM' Ribar izvukao uređaj NASA-e: 'Ne dam ga dok ne plate štetu!'

- Pobjegao je u šumu - otkriva Malkić.

Tri su ga dana tražili i kad su izgubili svaku nadu, pronašli su ga lokalni ribari i to u moru dok su lovili lignje. Plivao je od Silbe prema otočiću Iloviku. 

Mlad i težak oko 55 kg, već se pomalo umorio pa su ga ribari lako ulovili u mrežu i ubacili u barku. U prvi mah pomislili su da se radi o divljoj svinji, a kad su se uvjerili da je domaća, nazvali su Malkića:

- Rekli su mi da su ulovili prašćića i pitali je li moj. Rekao sam da vjerojatno jest, da ga tražimo – prepričava razgovor sa ribarima. Nerasta su u Silbu dopremili živog i zdravog, ali ipak mu nije bilo spasa.

- Previše se napio mora, počeli su mu otkazivati organi, pa smo mu odlučili skratiti muke – nastavlja Malkić. 

Tako je odbjegli nerast završio dijelom pod pekom, u gulašu, a nešto mesa su poslali i prijateljima na Ravu. Nesretni nerast bio je tako gozba na Silbi i na Ravi. No, priča ima i nastavak.

'SPASILA' JU SVINJA TIM Svinju Petuniju 'izvukli' su iz depresije: 'Ponosni smo na nju'

Kako to da je nerast odlučio skočiti u more? Možda je naslutio da na susjednom otoku Olibu ima bolje uvjete za život, tamo žive uglavnom povratnici iz Amerike, ili se pak poželio vratiti u rodnu Slavoniju?

– Ma kad je već bio pobjegao u šumu vjerojatno su ga psi, kojih ima na Silbi, napali i natjerali da spas pokuša potražiti u moru – pretpostavlja Ado Malkić.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 20.01.2020.

    taman je posoljen

  • lokal patriota 19.01.2020.

    Koji pametnjaković je na otok Silbu dao dozvolu za uzgoj svinja?? Mora da je ovaj DOMAĆIN rodom sa Silbe, očito sam svoj majstor. Pa na otoku prenapučenom kućama ima i SVINJAC. Nevjerojatno i jako dobro za turiste na godinu, samo eko smrad sa 4 zvjezdice.

  • mario2629 18.01.2020.

    Neras zavsio ispod peke e to meso smrdi kao kuga svaka vam cast.

Komentiraj...
Vidi sve komentare