Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Ribari kod Silbe lovili lignje, pa ulovili iscrpljenog praščića

FOTO: ILUSTRACIJA Nerast crne slavonske svinje je pobjegao nakon iskrcaja s trajekta, a nakon tri dana potrage njegov je vlasnik već izgubio nadu, no iscrpljenog od plivanja pronašli su ga lokalni ribari

Foto: Pixabay/Ilustracija
5 komentara

Crne slavonske svinje počele su se udomaćivati u Dalmaciji. Uzgajaju ih u zadarskom zaleđu, ali i na otoku Silba.

- Prije dva i pol mjeseca dovezli smo na Silbu 11 fajferica i nerasta – ispričao je Admir Ado Malkić, javlja Morski.hr.

Sa 10 mladih ženki na Silbu, udaljenu 63 kilometra od Zadra, stigao je i mladi nerast. Ali, on je pobjegao nakon iskrcaja s trajekta. Iskočio je iz košare na pola puta do 600 metara udaljenog svinjca podignutog na posebnoj, ograđenoj parceli.

'MLJET, WE HAVE A PROBLEM' Ribar izvukao uređaj NASA-e: 'Ne dam ga dok ne plate štetu!'

- Pobjegao je u šumu - otkriva Malkić.

Tri su ga dana tražili i kad su izgubili svaku nadu, pronašli su ga lokalni ribari i to u moru dok su lovili lignje. Plivao je od Silbe prema otočiću Iloviku. 

Mlad i težak oko 55 kg, već se pomalo umorio pa su ga ribari lako ulovili u mrežu i ubacili u barku. U prvi mah pomislili su da se radi o divljoj svinji, a kad su se uvjerili da je domaća, nazvali su Malkića:

- Rekli su mi da su ulovili prašćića i pitali je li moj. Rekao sam da vjerojatno jest, da ga tražimo – prepričava razgovor sa ribarima. Nerasta su u Silbu dopremili živog i zdravog, ali ipak mu nije bilo spasa.

Crna slavonska svinja | Autor: Dubravka Patric/PIXSELL Foto: Dubravka Patric/PIXSELL - Previše se napio mora, počeli su mu otkazivati organi, pa smo mu odlučili skratiti muke – nastavlja Malkić. 

Tako je odbjegli nerast završio dijelom pod pekom, u gulašu, a nešto mesa su poslali i prijateljima na Ravu. Nesretni nerast bio je tako gozba na Silbi i na Ravi. No, priča ima i nastavak.

'SPASILA' JU SVINJA TIM Svinju Petuniju 'izvukli' su iz depresije: 'Ponosni smo na nju'

Kako to da je nerast odlučio skočiti u more? Možda je naslutio da na susjednom otoku Olibu ima bolje uvjete za život, tamo žive uglavnom povratnici iz Amerike, ili se pak poželio vratiti u rodnu Slavoniju?

– Ma kad je već bio pobjegao u šumu vjerojatno su ga psi, kojih ima na Silbi, napali i natjerali da spas pokuša potražiti u moru – pretpostavlja Ado Malkić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message