To je to što me zanima!

Sindikati o rezanju plaća: To je šikaniranje, bit će reperkusija

Premijer govori gluposti. Nije istina da javni sektor nije dao svoj doprinos u krizi. Standard zaposlenih u javnom sektoru u četiri godine pao je 20 posto, kaže Ribić
Vidi originalni članak

Najava premijera Zorana Milanovića da će za tri posto rezati bruto plaće svim zaposlenima u javnom sektoru, što će zahvatiti oko 230.000 ljudi, i nije baš sletjela na plodno tlo. 

Štoviše, sindikati, ali i oporba, tvrde kako se u plaće nije smjelo dirati.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, kaže da 'premijer govori gluposti'. 

- Nije istina da javni sektor nije dao svoj doprinos u krizi. Mi smo od početka krize prije četiri godine prvo dali šest posto plaće, pa smo se odrekli božićnica i regresa. Plaće su stagnirale, tako da je samo inflacija smanjila standard zaposlenih u javnom sektoru za 13 do 15 posto. Kada se sve zbroji, standard zaposlenih u javnom sektoru u četiri godine pao je 20 posto - rekao je Ribić za Večernji list. 

Ribić smatra da je smanjenje plaća od tri posto 'šikaniranje na koje sindikati neće pristati i da će  biti reperkusija'. 

Problem je jednostavan, dodaje Ribić, cijenu njihovih neuspjeha moraju plaćati drugi, oni koji su zaposleni u javnom sektoru.

- Više je nego jasno da smo mi kolektivni ugovor iz kolovoza prošle godine potpisali u dobroj volji, a Vlada s figom u džepu - komentirao je za HTV Boris Pleše, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, dok je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata, istaknuo kako se vladajući postavljaju iznad naroda te kako im ništa nije važno koliko oni sami sebi.

Šuker: Mjere nisu dale rezultata, a sada uzimaju tamo gdje mogu

S druge strane, bivši ministar financija, HDZ-ov Ivan Šuker kaže da je premijerov potez - 'potez očajnika'. 

Šuker je uvjerenja da je Vlada odlučila rezati plaće jer sve mjere koje su poduzimali nisu dale rezultata. 

- A sada uzimaju tamo gdje mogu – rekao je Šuker.  

No, Šuker je uvjeren da je Milanović pogriješio u računici, te kaže kako nema šanse da će se na ovom rezanju plaća do kraja ove godine uštedjeti milijardu kuna. 

- Ušteda može biti svega 250 do najviše 300 milijuna kuna – uvjeren je bivši ministar financija. 

Idi na 24sata

Komentari 111

  • Prepelita 20.02.2013.

    ne samo da njima treba smanjiti plaće, nego i saborskim zastupnicima, pa ionako ih MI PLAĆAMO, a oni bi božićnice, regrese, uskršnjice, hranarine cipelarine, vozarine i vrag zna što još, a ništa ne rade. Kad čovjek dođe obaviti nešto na općinu, MUP ili bilo koju državnu ustanovu, oni se ponašaju kao da mi postojimo zbog njih, a ne obratno...

  • domothebeast 20.02.2013.

    Jadnici iz sindikata, žive na grbači drugih, što se ne boriš za ljude koje predstavljaš nego sereš jer će ti skinit plaću za 200 kuna? IZDAHNI NAGLO

  • RoRV 20.02.2013.

    O Ribiču Ribiču di si bio tih silnih godina dok se haračilo nije te bilo čuti, tako da su sada tvoje riječi pusto slovo na papiru

Komentiraj...
Vidi sve komentare