To je to što me zanima!

Riječani razgrabili Tamiflu u strahu od svinjske gripe

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Premijer Ivo Sanader rekao je kako je hrvatski zdravstveni sustav spreman za sve pojedinačne slučajeve svinjske gripe pa i za slučaj epidemije
Vidi originalni članak

U samo dva dana Riječani su pokupovali preko sto kutija lijeka Tamiflua, koji u ljekarnama stoji 220 kuna, prenosi Novi list. Prodavači pričaju kako građani Rijeke u strahu od svinjske gripe ne žele riskirati pa se opskrbljuju sa povećim količinama ovoga lijeka. Od početka godine, pa do kraja prošlog tjedan, dok se za svinjsku gripu još nije znalo prodane su tek dvije kutije Tamiflua.
- Zalihe Tamiflua ostale su nam još od pojave ptičje gripe te ga imamo na lageru, a naručili smo i nove količine lijeka - rekao je Damir Hört za Novi list.
Roditelji su u kliniku Fran Mihaljević u ponedjeljak doveli dječaka jer je imao hunjavicu, a kako su doputovali iz Kalifornije željeli su odagnati sumnje u svinjsku gripu. Dječak je zdrav i pušten je kući, izvijestio je ministar zdravstva Darko Milinović. Premijer Ivo Sanader poručio je da nema razloga za paniku te da je naš zdravstveni sustav u potpunosti spreman za eventualnu pojavu svinjske gripe bilo da je riječ o pojedinačnom izoliranom slučaju ili nedaj Bože o epidemiji. Hrvatska ima zalihe 460.000 doza antivirusnog lijeka, a Ministarstvo zdravstva kupuje još 100.000 doza. Distribuirat će ih po županijama. Osigurano je i 2500 doza lijeka za djecu, a nabavit će ih još bude li potrebe. U Imunološkom zavodu imamo još 300.000 doza cjepiva od obične gripe za slučaj da se potvrdi da ono može zaštiti od svinjske gripe, iako je za to mala vjerojatnost.
- Nema razloga da građani u ovom trenutku idu u apoteku i kupuju lijekove - poručio je Sanader. Svjetska zdravstvena organizacija podigla sustav pripravnosti na 4. stupanj od njih ukupno 6.stupnjeva, a u Vladi to smatraju kao upozorenjem da budu budni i prate situaciju. Ministarstvo zdravstva je zračnim lukama izdalo uputu da nema potrebe za strogim režimom pregledavanja putnika, no dijelit će se letci na kojima će biti upute što učiniti u slučaju sumnje na zarazu svinjskom gripom, a pobrojani su i svi simptomi. Inkubacija virusa traje najviše sedam dana. Ukoliko se pojave sumnjivi slučajevi oni će biti stavljeni u karantenu, a u slučaju epidemije svi zaraženi bit će u kućnoj karanteni, a samo teški slučajevi bit će u bolnicama. U Vladi su rekli i da se Hrvatska pribilježila za kupnju lijeka protiv svinjske gripe ako i kad se on otkrije. Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić izvijestio je da je na snagu stupila zabrana o uvozu i prevozi živih svinja i njihovih proizvoda preko teritorija naše zemlje, ali i napominje da do sada nismo ni uvozili svinje iz Sjeverne i Južne Amerike. Poručio je da su naše svinje zdrave i da građani bez straha mogu konzumirati njihovo meso.
- Ne treba se bojati naših svinja, više se treba bojati onih koji dolaze u Hrvatsku iz drugih krajeva - rekao je Pankretić.


Idi na 24sata

Komentari 24

  • svi_smo_doma 29.04.2009.

    Čuh\' da se zaraza prenosi kapljičnim putem, pa ne vidim onda razloga zašto se ne bi jelo svinjsko meso...

  • casio 29.04.2009.

    Sto kutija jednako sto ljudi. Koliko Rijeka ima stanovnika glupi novinaru?

  • fermina 28.04.2009.

    ja ujutro odmah idem po lijekove

Komentiraj...
Vidi sve komentare