To je to što me zanima!

Riječki karneval: Gradom je prošetalo čak 8.500 maškara

Riječani ponavljaju da Rijeka ima 5 godišnjih doba. Peto godišnje doba je vrijeme maškara. U nedjelju je u međunarodnoj karnevalskoj povorci sudjelovalo 98 grupa
Vidi originalni članak

Oblačno vrijeme i pokoja kap kiše nisu u nedjelju spriječili čak 8.500 sudionika podijeljenih u 98 karnevalskih grupa da se spuste u centar Rijeke i budu dio 29. Međunarodne karnevalske povorke. Mnogi kažu kako je to prilika da jednom godišnje budu ono što inače nisu, a za izradu maski i alegorijskih kola pripremaju se mjesecima. Ove su godine karnevalisti sa 73 kola stigli iz cijele Primorsko-goranske županije, Istarske županije, kontinentalne Hrvatske, Dalmacije te devet grupa iz inozemstva (Italije, Mađarske, BIH, Srbije i Slovenije). 

Riječani složno godinama ponavljaju da Rijeka ima pet godišnjih doba. Peto godišnje doba je svakako vrijeme maškara i karnevala kada se maškare međusobno nadmudruju maštovitošću, duhovitošću, originalnošću što rezultira šarenilom boja, tisućama maski i velikim brojem posjetitelja iz cijele Hrvatske. Dugogodišnjom tradicijom karneval je najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera, a u novije vrijeme i sve prepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. 

Njegove originalne povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi kao i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Uvršten je na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi dok ga je Sunday Times proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Fiumanka_86 20.02.2012.

    Bilo je odlično.. nemam glasa danas pa mi niš drugo ne preostaje nego da tipkam cijeli dan :D Pozdrav svima koji su jučer bili u Rijeci :)) :*

  • Dadohektor 20.02.2012.

    Jel ti (mp) 44 tvoj IQ?

  • čekipeki 20.02.2012.

    A sutra SVI na posao....ako ga ima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare