To je to što me zanima!

Riječki Možemo! protiv prodaje gradskog zemljišta na Žabici

U Možemo! se pitaju zbog čega se ta lokacija stavlja u prodaju te zašto su propali svi prethodni pokušaji rješenja autobusnog kolodvora i drugih sadržaja na toj lokaciji.
Vidi originalni članak

Iz riječke platforme Možemo! u ponedjeljak su se usprotivili prodaji gradskog zemljišta za gradnju Kompleksa Žabica u kojem bi bio autobusni kolodvor, upozorivši kako time Riječanima prijeti privatizacija gradskog zemljišta.

Ana Marković je na konferenciji za novinare problematičnim ocijenila namjeru da se proda atraktivno zemljište kojem cijena može samo rasti nakon dovršetka ceste D-403 uz kompleks.

"Prodajom ovog zemljišta i koncesijom nad Rivom cijeli bi potez, od luke Baroš do željezničkog kolodvora, prešao u ruke privatnih vlasnika, što dugoročno nikako ne može biti dobro za građane Rijeke", poručila je Marković.

U Možemo! se pitaju zbog čega se ta lokacija stavlja u prodaju te zašto su propali svi prethodni pokušaji rješenja autobusnog kolodvora i drugih sadržaja na toj lokaciji.

Istaknuli su kako je problem u glavnom projektu kompleksa koji je izradila tvrtka 3LHD prije 20 godina, odnosno prije financijske krize, a za projekt kažu kako se pokazao bespotrebno ambicioznim te nadilazi mogućnosti grada u bilo kojoj kombinaciji financiranja.

Racionalnim ocjenjuju smanjenje predviđenog kompleksa ili da ga se parcelizira te izvede u fazama, a zanima ih i kako to da se prodaja zemljišta smatra najboljim rješenjem uz otvorene mogućnosti korištenja EU fondova ili javno-privatnih partnerstava.

Gradski vijećnik Nebojša Zelič upozorio je smatra da se prodajom tog zemljišta grad lišava svake odgovornosti za taj prostor u budućnosti te kratkoročno "krpa proračunske rupe". Pozvao je širu javnost i strukovne udruge koje se bave urbanizmom da se oglase o ovom slučaju.

Riječ je o prodaji prostora od oko 15 tisuća četvornih metara kako bi budući vlasnik tamo sagradio autobusni kolodvor, garažu i komercijalne prostore te kako bi se rekonstruirao trg Žabica, a natječaj je raspisao Grad Rijeka.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • čimbenik 16.05.2022.

    Nije moguće, pa tamo je na vlasti SDP, najpoštenija stranka koja brine o dobrobiti svojih drugarica i drugova, građanki i građana!

  • antifavakser 16.05.2022.

    ma nije valjda?!?! u antifasistickoj rijeci se abolirani i nelustrirani ostatci raspalog antifa totalitarizma ponasaju u skladu s totalitarnim obrascima ponasanja utemeljenih na nepotizmu, klijentelizmu i opcenito koriupciji?!?! bas cudno i nimalo ocekivano! ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare