To je to što me zanima!

Rijeke nabujale i poplavile Metković, Medulin, Imotski

U Hrvatskoj su brojna mjesta i gradovi poplavljeni zbog kiše i topljenja snijega. U Medulinu je pod vodom 60 kuća, a Neretva je poplavila Metković
Vidi originalni članak

Više od 60 kuća poplavljeno je u naseljima Nova Lokva i Kapovica u Medulinu nakon što se izlila lokva s oborinskom vodom. U nekim kućanstvima u podrumima je površina vode dosegnula je i dva i pol metra. U lokvi je inače vode do visine približno dva metra, a u zadnja dva dana voda se ondje može izmjeriti do sedam metara. Očajni građani na cestama su napravili brane i iskopali jarke kako bi spriječili nadiranje vode.
- Voda u mom podrumu je visine 2,5 metra. Na sreću nemam ništa unutra, a susjed kojeg nema niti ne zna da mu je poplavljeno sve u podrumu, od frižidera, posteljine i ostale bijele tehnike. Ovakvo stanje ne pamtimo od 1973. godine - kazao je Eugen Šuran iz Medulina. Niti Stjepan Alibašić (73) nije bolje prošao.
- Plaćam komunalije a ovakvo stanje je neizdrživo. Voda mi je u dvorištu do koljena. Cijelu noć nismo spavali jer se bojimo da će ući u kuću - plakao je Stjepan.
I rijeka Sava je visoka. Na rast Save utječe rijeka Bosna koja se već izlila iz svoga korita. Sat poslije ponoći u petak proglašene su mjere obrane od poplava na dionici Save od Štitara do mosta između Gunje i Brčkog. Može se očekivati i izvanredno stanje.

RIJEKA VRLJIKA IZLILA SE U IMOTSKOM
Zbog obilnih padalina, topljenja snijega te dotoka vode iz BiH izlila se rijeka Vrljika iz svog korita u donjem toku. Imotsko-bekijsko polje potpuno je pod vodom, a stanovništvo po njemu plovi čamcima. Kako doznajemo od 1. do 8. siječnja palo je 125 litara vode po metru četvornom. U svega dva dana vodostaj u Modrom jezeru porastao je za osam metara. U umjetnu branu Ričice od Nove godine do petka ušlo je 3 milijuna kubnih metara vode. Voda je poplavila i Zelenu katedralu, svetište Majke Božje.

JAMBO: METKOVIĆ JE POPLAVLJEN, A POMOĆI NEMA
Zbog otapanja snijega i obilnih kiša na desnoj strani Metkovića izlili su se pritoci Neretve i poplavili oko 2000 domaćinstava. Vodostaj Neretve je u zadnja 24 sata narastao 1,5 m. Metkoviću posebne probleme radi voda iz Jablanice zbog čega je protok Neretve 2000 kubika vode u sekundi što je po riječima gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jambe, pet puta više nego što je uobičajeno.
- Na žalost pomoći nema. Gradske službe i stožer civilne zaštite radi koliko može. Metković je jedini grad u Dalmaciji koji nema riješeno pitanje slivnih i oborinskih voda - kaže Gabrić. Elementarna nepogoda za sada nije proglašena, jer kako kaže Gabrić, ovo je nešto što se mora riješiti na višim instancama.
- Radi se o projektu vrijednom 10 milijun eura. Hrvatske vode, nadležno ministarstvo i Grad su potpisali ugovor o izgradnji obrambenog nasipa od 7,5 km. U susjednoj državi će se raditi dodatnih 2,5 km jer su to vezani projekti. Dok se to ne riješi, Metković će, na žalost, strahovati od nevremena. Što se tiče poplavljenih domaćinstava, morat će se vidjeti sa Županijom može li se kako financijski pomoći ugroženim obiteljima - zaključuje Gabrić.

U LIČKIM SELIMA ZBOG POPLAVE ISKLJUČILI STRUJU
Dotok rijeke Like je i dalje u porastu, a višak se ispušta u Lipovo Polje koje je već puno. Kuće zasada nisu ugrožene, premda su neke ceste poplavljene. U petak je poplavljena područja posjetio direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić. U Općini Perušić i dalje je na snazi redovna obrana od poplava a za prijevoz ljudi osigurani su čamci.  HEP je isključio struju u zaseocima jer su električni vodovi pod vodom.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • BarbaricIvan 19.09.2014.

    kako mogu stupiti u kontakt sa gos suran eugenom bio bi zahvalan

  • jarun-boy 08.01.2010.

    Joj več ste svi pomalo dosadni,kada nema kiše jao tragedija,kada ima kiše jao tragedija, pa vama da je savršeno ni bog nemože udovoljit

  • drug Tito_1 08.01.2010.

    Da drug BAndić nije zauzet predsjedničkom kampanjom on bi pomogao i probleme riješio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare