To je to što me zanima!

Rijetka pojava u Jadranu: Tim znanstvenika kod Lastova pronašao živu perisku

Periska je najveći školjkaš u Jadranu i od izuzetne je važnosti ovaj projekt na kojem radimo, objasnila je Lucija Kapiteli Rakić, stručna voditeljica PP Lastovsko otočje...
Vidi originalni članak

Kod Lastova, na dva metra dubine, tim znanstvenika pronašao je živu perisku.

- Presretni smo što smo danas u Pasaduru na otoku Lastovu pronašli živu perisku, mislili smo da ovdje na najjužnijem dijelu Jadrana više nema živih jedinki periske, ali uspjeli smo na dojavu jednog lokalnog ribara naći jednu živu perisku - rekao je Željko Mihaljević, voditelj tima Hrvatskog veterinarskog instituta za Dnevnik Nove TV.

I po tom ribaru dobila je ime - Željka. Visoka je 10 centimetara. Prosječna visina jedinke je između 30 i 50 centimetara. 

KLARA JE NOVA NADA! U Istri su pronašli živu perisku

- Osim svojeg osnovnog posla ja sam već dugogodišnji suradnik Parka prirode Lastovsko otočje. Ponajviše u smislu foto i videodokumentacije i sada je ovo konačno jedan od konkretnijih projekata na kojima radimo za ponovno pronalaženje, ajmo to tako reći, plemenitih periski u južnom dijelu Jadrana - izjavio je Goran Butajla, voditelj Ronilačkog centra na Lastovu i čovjek koji je snimio pronađenu perisku.

Smjestili su je u privremeni kavez kako bi je zadržali u prirodnom staništu. Cilj je sačuvati je i promatrati njezin rast dok ne počne proizvoditi ličinke.

- Periska je najveći školjkaš u Jadranu i od izuzetne je važnosti ovaj projekt na kojem radimo - objasnila je Lucija Kapiteli Rakić, stručna voditeljica PP Lastovsko otočje.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • lolita 29 29.05.2021.

    turisticka zemlja koja uopce ne vodi brigu o moru!

  • gvagec 29.05.2021.

    Do neke godine na Pelješcu nedaleko Janjine (pošto ona nije na obali) u jednoj Vali bilo je Periski ko šodera. Prekrasno ih je bilo vidjeti kada si zarinio. Pojavljuju se tamo gdije je čisto more. sada koliko čijem sve su riknule ŠTETA. Pelješac je inače predivan, priroda netaknuta. Kada se vizite preama Orebiću kao da idete kroz vinograd, a vina srce da zaboli koliko su dobra. Idem tamo već godinama. Na žalost ovaj most koliko je dobar mislim da će uništiti i dio faune i okoliša kako na kopnu tako i moru jer mi smo samo ljudi i mislimo samo na svoje potrebe mislim riješavanje smeća, otpada iz vozila, ulja da ne govorim o bacanju opušaka itd. Biti će potrebno uvesti rigorozne mjere osobito na tim biseru od pluotoka. Izazivanjem požara na početku gdije se spaja most ostali dio mogao bi nadrapati kak žuti ..........................

Komentiraj...
Vidi sve komentare