To je to što me zanima!

Rio je spavao s djetetom, a sada čeka na eutanaziju

Nikome nije jasno zašto je pit bul u subotu napao Stipu Vučića (76) i ubio ga. Rija će veterinari prvo nadzirati desetak dana prije odluke o eutanaziji...
Vidi originalni članak

Pas ubojica ipak je šestogodišnji američki pit bul terijer imenom Rio. Iako je tako naveden u knjižici, bez rodnog lista veterinari još misle kako je riječ o stafordu. Pas je uredno cijepljen i ima mikročip. Nakon subotnje tragedije smjestili su ga u solinsku veterinarsku stanicu, gdje će ga nadzirati deset dana prije odluke o eutaniziranju. U nedjelju je radosno mahao repom čim bi mu se netko približio. Djelomično zahvaljujući sedativima, ničim nije odavao psa koji je u subotu očnjacima usmrtio Stipu Vučića (76). Nesretni starac htio je napojiti Rija, a na kraju je iskrvario od brojnih ugriza po rukama i prsištu. Izmrcvarenog oca u lokvi krvi pronašao je najmlađi sin Denis.
Rio je inače pas Denisova prijatelja Srđana Mihaljevića (37), koji mu ga redovito ostavi na čuvanje dok dok iz Italije dođe u posjet roditeljima u Split.

DENIS: OCU VIŠE NISAM MOGAO POMOĆI
Vidio sam otvorena vrata kaveza i pomislio da ga je vlasnik došao prošetati, s grčem se prisjetio Denis Vučić tragedije.
U hladu stabla, nedaleko od kaveza, vidio je pit bula Rija kako sjedi. Došavši bliže, ispod njega je ugledao oca Stipu. Nepomično je ležao obliven krvlju. Psa je vratio u kavez i pokušao reanimirati oca. Bilo je prekasno. Ne krivi nikog za očevu smrt, no ljutit je što su pojedini mediji iskoristili tragediju kako bi ih povezali s ilegalnim uzgojem i borbama pasa. Jedini u obitelji pse uzgaja brat Damir, kinološki sudac i djelatnik Ministarstva sporta. Toga kobnoga subotnjeg jutra u Zadru je sudjelovao na izložbi pasa sa svojim zlatnim retriverima. Rio je inače pas Denisova prijatelja Srđana Mihaljevića (37), koji mu ga redovito ostavi na čuvanje kad iz Italije dođe u posjet roditeljima, čiji je stan pretijesan za psa. Srđanova majka u telefonskom je razgovoru bila vidno potresena zbog Stipine smrti. Bol je, kaže, shrvala i Srđana, kojem nije jasno kako je umiljati Rio postao krvoločni ubojica. Spavao je s njenom unukom u krevetu i nikad nije pokazivao agresivnost. Šokirana majka utučeno je kazala kako se nada da će ova tragedija konačno dovesti do zabrane držanja opasnih pasa.

HEBRANG: ZAŠTITILI SMO PSE, SAD JE VRIJEME ZA LJUDE
Treba vidjeti koje su to pasmine posebno agresivne poput pit bula i zabraniti njihov uzgoj u Hrvatskoj, a postojeće kastrirati, odlučan je HDZ-ovac Andrija Hebrang, koji je pokrenuo inicijativu za donošenje zakona o opasnim psima. Svjestan je kako će u dijelu javnosti, posebice kod vlasnika takvih psmina, postojati otpor, a najavljuje da će se o svemu konzultirati sa strukom.
- Zakonom o zaštiti životinja puno smo učinili na zaštiti pasa, sada je vrijeme da zaštitimo i ljude - rekao je Andrija Hebrang.

OMAN: VLASNIKE U ZATVOR!
Predsjednik udruge Prijatelja životinja Luka Oman ne protivi se poboljšanju zakonske regulative, no upozorava kako je najveći problem što se postojeći zakoni i pravilnici ne provode. Smatra da bi se ilegalni uzgajivači pasa za borbu, kao i neodgovorni vlasnici koji pse potiču na agresivnost, osim novčano trebali kažnjavati i zatvorskom kaznom.

HRVATSKA NEMA REGISTAR PIT BULOVA

Međunarodni kinološki savez ne priznaje pit bulove kao pasminu. Priznati su jedino u Americi, a u Europi i Hrvatskoj ih je zabranjeno uzgajati, uvoziti i reklamirati te moraju biti kastrirani. Budući da ti psi nisu pasmina, Hrvatski kinološki savez ne vodi o njima evidenciju. Prema zakonu, moraju proći dvosatni test socijalizacije, koji je 200 kuna i uključuje kontakt sa strancima.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • AdrianaPopović 27.12.2012.

    Psi pit bulovi/ stafovi bez papra trebaju biti kastrirani, da, tako je i po pravilniku u narodnim novinama a usotalom zašto bi idijoti zarađivali štancanjem štenca pit bulova ili staforda bez papira jel tako;) ja sam vlasnica 2 takva psa, mužjaka..jedan je kastriran drugi će biti uskoro, još je pre mlad. Druga stvar pas nije kriv..Apsolutno nitko ne zna šta mu je dedica radio, jel bio pijan , jer ga s štapom tuko ili provocirao, pas ga je napao s razlogom sigurno, je znate da nij jedan pas ne grize ruku koja ga krani/poji, zapitajte se. I kao kod svakog psa- sve je do odgoja. Da uzmete retrivera i učite ga da bude agresivan bio bio, to vam je valjda jasno svima. I pametni koji paze na prstiće svoje djece nemojte me nasmijavat hahahha, sa psima sam od kad sam stigla iz rodilišta,spavali su samnom u kinderbetu i eto ima sve prste i 0 alergija i najbitnije suosjećanje s drugim živim bićima. =) A tko kaže da misimo tolko na ljude da ne bi bilo gladnih u Africi jel..Neka počne od sebe prvo. Jer jedan odrezak koji se nalazi na vašem tanjuru - u njega je uloženo tisuće litara vode i podosta kilograma žitarica, lijekova,struje, plaća radnika od kojih bi danas živjelo podosta djece tako da ššš :)

  • BaBa 23.02.2011.

    Kakve gluposti se ovdje pišu, kad bi ljudi imali pola osjećaja za druge ljude koliko imaju za ovog psa bilo bi manje gladnih! Da, pas ništa nije kriv, krivi su vlasnici i oni trebaju odgovarati, to definitivno. Naravno da je pas napao jer se osjećao ugrožen, ali da li je to bila realna opasnost ili je pas krivo procijenio situaciju i što kad slijedeći put opet "krivo procijeni" neku situaciju?! Vidim piše se o nekom spavanju sa psima i koječemu. Imam tri psa u kući s kojima puno radim na odgoju, a jedan od njih je "agresivna pasmina". A imam i dijete. Nikakvo zajedničko spavanje ne dolazi u obzir, pas treba i želi znati svoje mjesto, a ono je na dnu hijerarhije. Nikad se moje dijete ne igra s našim psima bez nadzora, niti na grub način. I nikada moji psi nisu išli van bez povodca jer kao što ja imam pravo voljeti pse drugi ih imaju pravo ne voljeti i ne osjećati se ugodno s njima.

  • Mirna91 08.05.2008.

    Ako se zelite uvjeriti da postoje i dobri psi koji spadaju u tzv. agresivne pasmine procitajte tekst o mjesancu pit bull koji je spasio djevojcicu (7) od pervertita!!!! Sve ovisi o odgoju. I rest my case!

Komentiraj...
Vidi sve komentare