To je to što me zanima!

Rodila je u poplavi: Svojoj kući se neće moći vratiti do veljače

Karlovac: Kad je napuštala svoj dom u koji je prodrlo pola metra vode, Ivana je bila u visokom stupnju trudnoće. Rodila je tri dana nakon što je s obitelji napustila dom
Vidi originalni članak

Iako nam je poplava ove godine već drugi put uništila dom, presretni smo jer sam rodila zdravog i prekrasnog dječaka Luku, govori nam Ivana Čečura (25) iz Logorišta kraj Karlovca.

Ni dva tjedna nakon nezapamćenih rujanskih poplava, sa suprugom Stjepanom (33), sinom Davidom (4) i novorođenom bebicom još se nije vratila u svoj dom, a čini se da neće sve do proljeća. Kad je napuštala svoj dom u koji je prodrlo pola metra vode, Ivana je bila u visokom stupnju trudnoće. Iako joj je do termina ostalo 15 dana, rodila je tri dana nakon što je sa suprugom i sinom napustila svoj dom.

U našoj se kući osjeti strašna vlaga, a mala beba i dijete ne mogu biti 
u njoj; Stjepan o uništenoj kući

- Što smo mogli podignuti, spasili smo. Uništena su dva kauča, kuhinjski elementi, perilica rublja, svi zidovi... U čitavoj kući osjeti se vlaga, a nemoguće je da u takvom prostoru borave djeca, a kamoli mala beba - govori Stjepan i dodaje kako je za sada napravio ono što je mogao.

No dok se zidovi ne osuše ništa se ne može raditi. Sav uništen namještaj je bacio, kuću oprao i očistio te u nju stavio aparat za isušivanje. Redovito je obilazi i vjetri. Kuću je s bratom sagradio prije 14 godina. Prvi put su poplavljeni u veljači kad im je u kuću ušlo 15 centimetara vode. Ovoga rujna u kući im je bilo pola metra vode.

- A što je, tu je, kuća će se obnoviti, a ovoga puta ćemo je osigurati. No naš dom najviše nedostaje sinu Davidu koji stalno pita kada će ići kući - govori Stjepan ističući kako ne voli kukati i jadati se. 

Nakon evakuacije s obitelji se smjestio kod brata u Turnju, a nakon Lukina rođenja preselili su se na kat kuće kod drugog brata. Kako obojica imaju brojnu obitelj, morali su potražiti drugi smještaj jer dugo neće u svoj dom.

- Smještaj nam je ponudila sestrična iz Austrije u svojoj kući na Turnju koju koristi povremeno. Imamo sve uvjete, jedino nema grijanja, pa do zime moramo nabaviti kamin - govori Stjepan. 

Zaposlen je u jednom trgovačkom lancu, no supruga mu je nezaposlena medicinska sestra i trenutačno prima porodiljnu naknadu. Stjepan naglašava da mu obitelj ne oskudijeva ni u čemu te da im najviše pomažu članovi njihovih obitelji.

Ruševni pontonski most nam je uništio i automobil

Slavonka Marija Zima (75), koja sa suprugom Pavelom (73) već 50 godina živi u Češkoj, već je dva mjeseca u selu Žigerovci. Rijeka Orljava je pomaknula ploče na 
pontonskom mostu koji se sve više pomiče i propada.

- Automobilom smo krenuli u Požegu po namirnice, ali 
su nam napukle ploče na mostu oštetile branike, osovinu i poklopce ispod motora. Sad se voda povukla i otkrila da je taj prijelaz katastrofalan - rekla je Zima. (mh)

O nepokretnom Mojsiju sad se brine kći Nada

Teško bolestan i nepokretan Mojsije Dudaković (94) i dalje leži u obiteljskoj kući u Žigerovcima. Kako bi ga njegovala i brinula o njemu, kći Nada Sikirica (65) iz Osijeka se preselila u očevu kuću. 

Oboje ih je obradovao posjet Nadina sina koji ih je mogao obići jer se voda napokon povukla. Iako je sretna što je obitelj napokon može posjetiti, zabrinuta je i zbog nadolazećih kiša te se boji novih poplava. (fl)

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Lalala5 04.10.2014.

    Smisao clanka je....

  • Bassanac 04.10.2014.

    Ceske tablice na Alfi?

  • prika jesan ti reka 03.10.2014.

    premda naslov govori...ja san rodila pod vodon za djaba a druge majke placaju to..ope bi napravila isto! rodit pod vodon je lakse...

Komentiraj...
Vidi sve komentare