To je to što me zanima!

'Roditelji, budite uzor svojoj djeci, ne dajte im pirotehniku'

Djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. Svakako obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama, kažu u policiji
Vidi originalni članak

Policija je izdala priopćenje kojim upozorava na brojne opasnosti koje nosi novogodišnja proslava. 

Prenosimo ga u cijelosti:  

I ove godine očekujemo da će građani slaveći Novu godinu, sukladno običajima prisustvovati organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima te se posjećivati u obiteljskim domovima.  

Kako biste izbjegli neželjene posljedice kod  upotrebe pirotehničkih sredstava, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.  Budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.  Pirotehnička sredstva i oružje čuvajte na djeci nedostupnim mjestima, a djecu upozorite da ne diraju, ne rastavljaju u ne pomiču nepoznate predmete već da o njihovom pronalasku obavijeste starije osobe ili policiju. 

Najčešće ozljede kod neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi. 

Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe.  Prošle je godine teže ozlijeđeno devet osoba, od kojih troje djece, jedan maloljetnik i pet punoljetnih osoba.  

Konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća. 

Apeliramo: nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljajte vozilima. Prepustite to osobi koja ima važeću vozačku dozvolu i koja nije konzumirala alkohol. Pozivamo sve vozače u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.  Prilagodite brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju kolnika.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • diđeridu 02.01.2013.

    Ako ne koristi ničemu ,a može ozlijedit trebalo bi zakonom zabranit! Plaše životinje, djeca ostaju bez prstiju, ne znam samo koji je tu užitak?! Raketu je bar lipo za vidit,a petarda ni za vidit ni za čut.

  • Capafiori 30.12.2012.

    Svakodnevno, skoro dva mjeseca "uživam" u petardama :( koje jedna majka valjda na kile kupuje svom 14-godišnjem sinu i nerijetko ih baca zajedno sa njim, dok joj u rukama od straha vrišti četverogodišnjak. Što reči osim onoga što uvijek tvrdim - da su djeca naše ogledalo?

  • acidgoa 30.12.2012.

    Svake godine jedno te ista priča. i svake godine ista upozorenja. i opet hrpa kretenizma. ok, još razumijem petarde, hiće pa se veseli, ali največi je problem u needuciranju o faking posljedicama! Klinci ispred moje zgrade se međusobno gađaju petardama! I moš ga hebat! I bila je murija u obližnjem dućanu sa petardama, i upozorila djelatnike, kaj kad balavci užicaju prvog odraslog da im kupi petarde! i ti odrasli retardi ima i kupe te šugave petarde..... pa tko je ovdje lud?

Komentiraj...
Vidi sve komentare