To je to što me zanima!

Roditelji koji ne cijepe djecu plaćat će kazne od 2.500 eura

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) planira zakon koji bi novčanim kaznama od 2500 eura sankcionirao roditelje koji svoju djecu ne cijepe protiv ospica, prenosi dnevnik Bild
Vidi originalni članak

- Naš je cilj spriječiti da se djeca zaraze ospicama. I zato bi sva djeca u vrtićima i školama morala imati potvrdu o cijepljenju - rekao je Spahn u razgovoru za Bild am Sonntag. 


 
Za roditelje koji ne budu poštivali ovaj zakon predviđene su novčane kazne od 2500 eura te zabrana dolaska djece u vrtiće. 

Isključenje djece sa školske nastave nije moguće zbog školske obveze. 

Roditelji djece koja se već nalaze u vrtićima i školama imaju vremena u roku od godine dana predočiti potvrdu o cijepljenju. 

PROBLEMI BEBA Znakovi bolesti: Manjak mokrih pelena može značiti dehidraciju
 
- Svi roditelji moraju biti sigurni da im djecu neće zaraziti druga djeca - objasnio je ministar zdravstva nedjeljnom izdanju dnevnika Bild. 

Prema statistikama Epidemiološkog instituta Robert Koch, 93 posto djece u Njemačkoj je cijepljeno protiv ospica. Za iskorjenjivanje ove bolesti je, prema stručnjacima, potrebna kvota od 95 posto. 

OPASNO JE! Djeci do šestog mjeseca uopće ne treba nuditi vodu ni napitke

- Ja želim iskorijeniti ospice. Ali 95 posto ne možemo ostvariti bez obzira na sve kampanje i apele. Zato moramo posegnuti za ovim mjerama - rekao je Spahn koji, s obzirom na suglasnost stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije glede ovog pitanja, računa s brzom parlamentarnom procedurom donošenja zakona. 

Posljednjih mjeseci u više dijelova Njemačke su bile zatvarane škole i vrtići zbog velikog broja djece zaražene ospicama. Cijepljenje u Njemačkoj dosad nije bilo obvezatno nego na dobrovoljnoj bazi.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • IgorBulovan 06.05.2019.

    Slažem se. Djecu treba cijepiti kao što smo svi mi cijepljeni ali...pravila za uvoz ili izradu cjepiva se trebaju transparentno postovati. Ne smije biti niti malo sumnje da je cjepivo lošije kvalitete ili da ga je netko na tržište stavio zbog vlastite koristi. Dugotrajna kazna zatvora u zakonu za takva djela bi preventivno djelovala.

  • dahhmal 06.05.2019.

    To se veli drzava u sluzbi kapitalizma znaci omogucava se profit farmaceutskoj industriji na ustrb gradana a ministar bu sigurno nakon tog zakona bil par miliona tezi

  • Borijela 05.05.2019.

    Moja baka, mama, tata imali ospice, odležali i eto nikome ništa . Tata imao i zaušnjake. Svi imali vodene kozice! Svi smo živi i zdravi. Dijete cijepila - eto nuspojava, jedva izvuklo živu glavu! Da li je javnost upućena u nuspojave? Da li postoji iskrena edukacija od strane liječnika? Dok se ne opečeš na vlastitom iskustvu, nemoj pametovati!

Komentiraj...
Vidi sve komentare