To je to što me zanima!

Roditeljima dolazi pomoć: I bake i djedovi na porodiljnom?

Jedina 'caka' u cijeloj ideji je novac. Za razliku od roditeljskog dopusta, bake i djedovi ne bi primali nikakvu novčanu naknadu na porodiljnom, no posao bi ih čekao
Vidi originalni članak

Kristina Schroeder, njemačka ministrica obitelji izjavila je u srijedu da se razmatra ideja o uvođenju porodiljnog dopusta za bake i djedove koji su još uvijek radno aktivni.  Time bi se njima omogućilo da se brinu o unucima, a da ih istovremeno čeka radno mjesto, javlja money.ro.

Schroeder ideju opravdava činjenicom da bake i djedovi često žele rasteretiti roditelje, ali ih njihov produljeni aktivni život tjera da rade kada su njihovi unuci mali i kada je njihova pomoć, zapravo, i najpotrebnija roditeljima.

 Zato ministarstvo razmišlja da se bakama i djedovima, koji to žele, smanji ili obustavi posao na određeno vrijeme.

Jedina 'caka' u cijeloj ideji je u novcu. Naime, za razliku od roditeljskog dopusta za vrijeme kojeg roditelji mogu dobiti prvu godinu dvije trećine plaće, ali maksimalno do 1800 eura, bake i djedovi ne bi primali nikakvu novčanu naknadu.

Dakle, bili bi na besplatnom porodiljnom, ali radno mjesto bi ih čekalo.

Ova ideja tek je jedna od mjera kojom se pokušava podići natalitet. Naime, Njemačka je u 2011. godini zabilježila jednu od najnižih stopa nataliteta u povijesti.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • una222 14.03.2012.

    kod njih bake i djedovi imaju posao, a kod nas većina mladih boga moli za posao

  • zanimljivo 14.03.2012.

    Kod nas su obično bake i deke penzioneri kad dobiju unuke...ali kakvo vrijeme dolazi,da radjaju djecu djevojke od 15 godina,bake i deke su na faksu

  • abava 14.03.2012.

    A, što je sa prabakama i pradjedovima?

Komentiraj...
Vidi sve komentare