To je to što me zanima!

Rupel: Slovenija ima povijesno pravo na more

Slovenija je svoje pravo naslijedila od bivše zajedničke države kao kompenzaciju za gubitak slovenskog 'etničkog prostora' sjeverno od Trsta
Vidi originalni članak

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel istaknuo je na svojem blogu kako Slovenija ima povijesno pravo na izlaz na more, a naslijedila ga je od bivše zajedničke države kao kompenzaciju za gubitak slovenskog 'etničkog prostora' sjeverno od Trsta. Slovenci su izgubili obalu između naselja Štivan i Barkovlje, koja su pripala Italiji, a takvim razgraničenjem najviše je profitirala Hrvatska, kaže Rupel.
- Doista bi bio paradoks kad bi današnja Slovenija o pravu koje je u njezino ime od Italije preuzela Jugoslavija morala pregovarati s Hrvatskom, navodi Rupel u svojem internetskom dnevniku. Dodao je i da povijesne okolnosti oko nastanka sadašnje slovensko-hrvatske granice treba gledati u širem povijesnom kontekstu i da ministarstvo vanjskih poslova to tumači i stranim stručnjacima s kojima se konzultira u okviru priprema za realizaciju načelnog dogovora o prepuštanju graničnih pitanja s Hrvatskom trećoj strani, što su ga krajem kolovoza ove godine postigli premijeri Ivo Sanader i Janez Janša.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Hacker-ri 09.10.2007.

    ma vi povjesno imate pravo da nas povucete !!! Samo ce ovaj Sanader dat sve da mu umjesto 20 tisuca kuna bude na racunu 20 tisuca eura svaki mjesec, tako da cemo mi vas na kraju vuc ! a na karti se ni nevidite !

Komentiraj...
Vidi sve komentare