To je to što me zanima!

Rusi digli spomenik pilotima koji su spasili stanovnike Gunje

Na ovom mjestu 19. ožujka 1945. godine poginula je posada sovjetskog jurišnog zrakoplova IL-2. Posljednju bitku posada je izvela herojski kad su zapaljeni stroj udaljili od kuća, piše na spomeniku u Gunji
Vidi originalni članak

Na kraju 2. svjetskog rata Nijemci su oborili ruski avion u Gunji. Poginula su dva mlada ruska pilota. Na mjestu pada njihova zrakoplova rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj dan prije proslave Dana pobjede nad fašizmom podignulo je novi spomenik. Time su zamijenili malo betonsko obilježje s crvenom zvijezdom petokrakom koje je na mjestu pada stajalo 70 godina.

- Na ovom mjestu 19. ožujka 1945. godine poginula je posada sovjetskog jurišnog zrakoplova IL-2. Posljednju bitku posada sovjetskog IL-2 je izvela herojski kad su zapaljeni stroj udaljili od kuća civilnog stanovništva Gunje. Filippov i Lisin su se žrtvovali, odbili su se spasiti padobranom, već su pokušali stići što bliže neprijateljskim položajima - dio je teksta uklesanog u spomenik posvećen pilotu Vladimiru Filippovu (22) i Pavelu Lisinu (19). 

 Spomenik je na crkvenom zemljištu, ali je i lokalni župnik dao dopuštenje. Novi spomenik ipak nema zvijezdu nego tekst posvete ruskim pilotima. 

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Ante-zg_1 09.05.2019.

    Uopce nije istina da su se odbili spasiti padobranom, nego ga nisu imali.. 🙃

  • tihomir17 09.05.2019.

    Crveni banditi dobili što su i zaslužili. Prije obaranja imali su "herojski zadatak" napada na vlak pun njemačkih izbjeglica koji je išao prema Slavonskom brodu.

  • blokirani_lovac 09.05.2019.

    Ajde srusite ovaj ako imate mu*a.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare