Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
68 komentara

Rusi digli spomenik pilotima koji su spasili stanovnike Gunje

Na ovom mjestu 19. ožujka 1945. godine poginula je posada sovjetskog jurišnog zrakoplova IL-2. Posljednju bitku posada je izvela herojski kad su zapaljeni stroj udaljili od kuća, piše na spomeniku u Gunji

Foto: Veleposlanstvo Rusije
68 komentara

Na kraju 2. svjetskog rata Nijemci su oborili ruski avion u Gunji. Poginula su dva mlada ruska pilota. Na mjestu pada njihova zrakoplova rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj dan prije proslave Dana pobjede nad fašizmom podignulo je novi spomenik. Time su zamijenili malo betonsko obilježje s crvenom zvijezdom petokrakom koje je na mjestu pada stajalo 70 godina.

Foto: Veleposlanstvo Rusije

- Na ovom mjestu 19. ožujka 1945. godine poginula je posada sovjetskog jurišnog zrakoplova IL-2. Posljednju bitku posada sovjetskog IL-2 je izvela herojski kad su zapaljeni stroj udaljili od kuća civilnog stanovništva Gunje. Filippov i Lisin su se žrtvovali, odbili su se spasiti padobranom, već su pokušali stići što bliže neprijateljskim položajima - dio je teksta uklesanog u spomenik posvećen pilotu Vladimiru Filippovu (22) i Pavelu Lisinu (19). 

Foto: Veleposlanstvo Rusije

 Spomenik je na crkvenom zemljištu, ali je i lokalni župnik dao dopuštenje. Novi spomenik ipak nema zvijezdu nego tekst posvete ruskim pilotima. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message