Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
68 komentara

Rusi digli spomenik pilotima koji su spasili stanovnike Gunje

Na ovom mjestu 19. ožujka 1945. godine poginula je posada sovjetskog jurišnog zrakoplova IL-2. Posljednju bitku posada je izvela herojski kad su zapaljeni stroj udaljili od kuća, piše na spomeniku u Gunji

Foto: Veleposlanstvo Rusije
68 komentara

Na kraju 2. svjetskog rata Nijemci su oborili ruski avion u Gunji. Poginula su dva mlada ruska pilota. Na mjestu pada njihova zrakoplova rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj dan prije proslave Dana pobjede nad fašizmom podignulo je novi spomenik. Time su zamijenili malo betonsko obilježje s crvenom zvijezdom petokrakom koje je na mjestu pada stajalo 70 godina.

Foto: Veleposlanstvo Rusije

- Na ovom mjestu 19. ožujka 1945. godine poginula je posada sovjetskog jurišnog zrakoplova IL-2. Posljednju bitku posada sovjetskog IL-2 je izvela herojski kad su zapaljeni stroj udaljili od kuća civilnog stanovništva Gunje. Filippov i Lisin su se žrtvovali, odbili su se spasiti padobranom, već su pokušali stići što bliže neprijateljskim položajima - dio je teksta uklesanog u spomenik posvećen pilotu Vladimiru Filippovu (22) i Pavelu Lisinu (19). 

Foto: Veleposlanstvo Rusije

 Spomenik je na crkvenom zemljištu, ali je i lokalni župnik dao dopuštenje. Novi spomenik ipak nema zvijezdu nego tekst posvete ruskim pilotima. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message