To je to što me zanima!

Rusi su na granicu poslali čak i zalihe krvi: 'Ovo dosta govori o tome planira li Rusija invaziju'

Ukrajinske oružane snage sad imaju oko 250.000 vojnika, dok su Rusi na granicu s Ukrajinom postavili oko 100.000, a ukupno imaju oko 900.000 vojnika
Vidi originalni članak

Gomilanje ruskih snaga blizu granice s Ukrajinom prošireno je dopremanjem zaliha krvi i medicinskog materijala, što bi omogućili liječenje ozljeda, navodi Reuters pozivajući se na tri američka dužnosnika.

Sadašnji i bivši dužnosnici tvrde da su konkretni pokazatelji, poput zaliha krvi, od velike važnosti za procjenu priprema li Moskva invaziju na Ukrajinu. Ova upozorenja su u skladu s navodima američkog predsjednika Joea Bidena da je napad vjerojatan te s upozorenjima državnog tajnika Antonyja Blinkena da se Rusija sprema za invaziju. Pentagon je ranije izvijestio o raspoređivanju "medicinske podrške" ruskim snagama, no saznanje o zalihama krvi je od posebne važnosti.

VELIKA ANALIZA Moć ruske vojske: Sredstva koja je Zapad slao Ukrajini nisu dovoljna za slučaj invazije

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na ove navode, ali zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Meljar poriče informaciju.

- Ova informacija nije točna. Ova 'vijest' je element informativnog i psihološkog rata. Namjera joj je širiti paniku i strah u našemu društvu - napisala je Meljar na Facebooku.

Blinken je u utorak telefonski razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, dan nakon što su se dvije strane sukobile u žestokoj raspravi o Ukrajini u Vijeću sigurnosti UN-a. S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je odluku o povećanju ukrajinske vojske za 100.000 vojnika kroz tri godine i povećanje njihovih plaća, ali i naglasio kako to ne znači da predstoji rat s Rusijom. Ukrajinske oružane snage sad imaju oko 250.000 vojnika, dok su Rusi na granicu s Ukrajinom postavili oko 100.000, a ukupno imaju oko 900.000 vojnika. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će se Rusija suočiti s "brzim i ozbiljnim posljedicama" ako napadne Ukrajinu.

- U UN-u iznijeli smo punu prirodu ruske prijetnje ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, kao i temeljnim načelima međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima. I dalje pozivamo na diplomaciju kao najbolji put naprijed, ali s obzirom na to da Rusija nastavlja gomilati svoje snage oko Ukrajine, spremni smo što god da se dogodi - rekao je Biden u Bijeloj kući. Oko cijele situacije opet se osvrnuo i predsjednik Zoran Milanović.

KRIZA NA ISTOKU NE JENJAVA 'Imamo skriveni plan ako Rusija napadne. Sankcijama ćemo ciljati ljude najbliže Kremlju'

- Hrvatski vojnik se odavde maknuti neće niti u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. Ukrajina se neće usrećiti bude li slušala aktualni London. Neka Britanija pošalje još 1000 vojnika u Ukrajinu, ali dovoditi Ukrajinu u zabludu i huškati je, držati je taocem Londona, zemlje koja je postala zemlja drugog reda - u tom smislu sam ja ukrajinski prijatelj - rekao je Milanović.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • beks@ 02.02.2022.

    Putin treba brzo i zestoko obaviti svoj plan bez mnogo zrtava.sa dobrim planom da se ne trosi krv

  • sitnozubi 02.02.2022.

    ma di bi oni ko naši susedi 90-tih

  • ĐorđePatković 02.02.2022.

    šta je to sve naspram 1000 kadirovaca - hrpa maratonaca

Komentiraj...
Vidi sve komentare