To je to što me zanima!

Rusi tvrde: Počeli smo serijski proizvoditi rakete Sotone 2. Osigurat će mir i biti jamstvo!

Raketa Sarmat teška je više od sto tona, a prema pisanju ruskih medija može uništiti područje veličine Teksasa ili Francuske.  Može nositi deset tona eksploziva, ili 10 težih i 15 lakših bojevih glava
Vidi originalni članak

Vladimir Degtjar, glavni direktor Državnog raketnog centra Makejev je za Rusku gazetu izjavio da je u Rusiji počela serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete Sarmat. 

- Raketni sustav već je pušten u serijsku proizvodnju, osigurani su potrebni materijali i proizvodna oprema - rekao je. 

Degtjar je poručio i kako će rakete Sarmat sljedećih 40-50 godina ojačavati borbeni potencijal ruske vojske i osigurati sigurnost Rusije te dodao i da će "u sadašnjim geopolitičkim uvjetima to oružje postati glavni čimbenik nuklearnog odvraćanja i jamstvo očuvanja mira". 

TEŠKA JE STO TONA Putin spektakularno najavio najmoćniju raketu: 'Sotona 2 će biti spremna do kraja godine'

Podsjetimo, Rusija je ranije objavila da je prvo lansiranje takve rakete izvršila 20. travnja te da je bilo uspješno. 

- Planiramo je koristiti u našim vojnim kompleksima do kraja godine - poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin u lipnju. 

Ruski stručnjaci tvrde da niti jedna raketa na svijetu nema karakteristike kao Sarmat. Može napadati mete na Sjevernom i Južnom polu te bilo gdje drugdje na svijetu, a sposobna je izbjegavati i najmodernije sustave obrane.

Raketa Sarmat teška je više od sto tona, a prema pisanju ruskih medija može uništiti područje veličine Teksasa ili Francuske.  Može nositi deset tona eksploziva, ili 10 težih i 15 lakših bojevih glava ili čak 24 ultrazvučne rakete.

BIJES ZBOG OTKAZANOG LETA Rus prijeti Sotonom 2: 'Crnu Goru, Bugarsku i Rumunje neće tražiti suglasnost za letenje'

Osim toga, ima tehnologiju za izbjegavanje radara i domet od preko 10.000 kilometara. Kretat će se brzinom od sedam kilometara u sekundi, a teret koji će moći nositi 2.000 je puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu Nagasaki, pisao je svojevremeno Independent.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • NenadZG 24.11.2022.

    OK, prozvesti će raketu. Kako znaju, osim iz proračuna da će letjeti 10.000 km i precizno pogoditi cilj? Možda potroši gorivo i tresne 1000 km ranije? Sve se tehničke naprave moraju testirati da bi vidjele njihove performanse u odnosu na proračune. Nije mi jasno uopće kako se testira neka raketa ili top na tenku koliko daleko i točno ispucava zrno, a tvrdi se da ga ispuca recimo na 10 km udaljen cilj. 

  • habanero 24.11.2022.

    Cudi me ; da je u rusiji  kvaliteta zivota ok, proizvodi ok , sloboda govora i ljudska prava  ok itd  ,  a svi  bi djecu skolovali i radili na zapadu u ne uredenim zemljama.

  • uwaga 24.11.2022.

    Bliži se kraj godine pa opet izmišljaju laži, rekli su do kraja godine, pa nije to petarda

Komentiraj...
Vidi sve komentare