To je to što me zanima!

'Rusija je odlučila svjesno uništiti Ukrajinu i njezine civile'

Američki predsjednik je iznenadio izjavom da ruski predsjednik Vladimir Putin provodi "genocid" u Ukrajini, priznajući ipak da će o tome odlučiti međunarodni pravni stručnjaci
Vidi originalni članak

Američka diplomacija je u srijedu opravdala optužbu za "genocid" koju je dan ranije iznio Joe Biden protiv Rusije, ocijenivši da ruske snage žele "uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo".

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Američki predsjednik je iznenadio izjavom da ruski predsjednik Vladimir Putin provodi "genocid" u Ukrajini, priznajući ipak da će o tome odlučiti međunarodni pravni stručnjaci.

"Mislim da ćemo, kad prikupimo sve dokaze, doći do istog zaključka kao i predsjednik Biden jer to što se događa na terenu nije nesretan slučaj", rekla je za CNN američka državna podtajnica Victoria Nuland.

NEMA INFORMACIJE GDJE JE Ukrajina tvrdi: Raketirali smo i uništili ruski brod. Rusi: Nije, oštećen je u eksploziji streljiva

"Rusija i njezine snage svjesno su odlučile uništiti Ukrajinu i njezino civilno stanovništvo", dodala je.

UN-ova Konvencija o sprječavanju i o kažnjavanju zločina genocida donesena 1948. opisuje ga kao "zločin počinjen u namjeri potpunog ili djelomičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine".

Pravnici su uvijek oprezni u vezi s upotrebom tog pojma, a zapadni čelnici su podijeljeni u vezi s tim. Kremlj pak ocjenjuje "neprihvatljivim" da Joe Biden iznosi takvu optužbu.

IZ MINUTE U MINUTU Rusi potvrdili da je ratni brod ''Moskva'' potonuo; Zelenski uputio optužbe Mađarskoj

Američki diplomati ipak nastoje umanjiti konkretne posljedice predsjednikove optužbe, ocijenivši da je riječ ponajprije o "moralnom" stavu.

"Predsjednik je govorio o dojmu koji je stekao gledajući strašne snimke što smo ih svi vidjeli iz mjesta poput Mariupolja, Buče, Harkiva i drugih", rekao je u srijedu za medije glasnogovornik State Departmenta Ned Price, nabrajajući ukrajinske gradove u kojima je Moskva, po ocjeni Kijeva i zapadnih zemalja, počinila "zločine".

NAPADI NE JENJAJU Guverner Harkiva: 'Rusi su ubili četvero civila u granatiranju'

"Nije važno kako ćemo zvati" te čine, već "kako ćemo na njih odgovoriti, a odgovorit ćemo odlučno, šaljući našim ukrajinskim partnerima sve što im treba da se obrane", dodao je. "Bez obzira je li riječ o ratnom zločinu, o zločinu ili genocidu, to neće utjecati na našu strategiju, to nam neće dati veće ovlasti".

Idi na 24sata

Komentari 13

  • tukan 15.04.2022.

    Pravi ekonomista puni USA proracun neznam sto ga ljudi mrze?

  • urnebes 14.04.2022.

    vjerovatno ima istine kako su to ocijenili, problem je da je to samo pola istine, druga polovica koju su "zaboravili" navest je da su oni iz interesni razloga sve činili da dođe do ovakve katastrofe, a to je prekid ruske isporuke plina, nafte, uglja, pšenice i drugi proizvoda, naravno da bi oni mogli neke proizvode zamijenit svojim, al zato prljavijim i puno skupljim, još ako se tomu nadoda ogromne količine oružja, ispada da je ovo za Amere zlatna godina koja će donit privredno blagostanje.

  • ankobor 14.04.2022.

    kako ovog Bidena nije, što bi Izet rekao "sram i stid" ovako govoriti, poslije svih onih genocida koje je SAD uzrokovao u drugim državama. Jedna, npr. Belgije, ima obraza i šuti k'o zalivena, i ne priča o genocidu, obzirom da je sama svojevremeno izvršila genocid u Kongu. Ali ovaj lik srama nema.

Komentiraj...
Vidi sve komentare