To je to što me zanima!

Rusija uvrstila Kasparova i Hodorkovskog na popis 'stranih agenata' za Ukrajinu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Na dopunjenu popisu objavljenom na svojim mrežnim stranicama, rusko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da Mihail Hodorkovski (58) i Gari Kasparaov (59) imaju "izvore" u Ukrajini za financiranje svojih aktivnosti
Vidi originalni članak

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika, proglašeni su u petak "stranim agentima", objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ta uvredljiva etiketa nalik onoj "neprijatelj naroda" iz sovjetskog doba, koristi se u u današnjoj Rusiji za ocrnjivanje i protivnika, novinara i boraca za ljudska prava koje Kremlj optužuje da se bave aktivnostima financiranima iz inozemstva.

"Strani agenti" podvrgnuti su brojnim pritiscima, protiv njih vode se dugi procesi, prijete im sankcije i zatvor. Svoj status dužni su navesti u svim objavama.

Na dopunjenu popisu objavljenom na svojim mrežnim stranicama, rusko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da Mihail Hodorkovski (58) i Gari Kasparaov (59) imaju "izvore" u Ukrajini za financiranje svojih aktivnosti.

Bivši šahovski prvak Kasparov odavana je protivnik politici predsjednika Vladimira Putina, ima i hrvatsko državljanstvo, a živi gotovo deset godina u Sjedinjenim Državama.

IZ MINUTE U MINUTU Rusija će razmijeniti ukrajinske vojnike za Putinova prijatelja?

Hodorkovski je bio jedna od najjačih poduzetnika u Rusiji 90-ih se dok se nije politički sukobio s Kremljom kada je na vlast 2000. stupio Putin.

VELIKE ŠTETE Zelenski predlaže formalni sporazum o naknadi uništenog u Ukrajini iz ruske imovine

Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru od 2003. do 2013., i od tada živi u egzilu. Godinama je financirao u Rusiji oporbenu organizaciju Open Russia, koja se sama raspustila u svibnju 2021. pod rastućim pritiskom ruskih vlasti.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare