To je to što me zanima!

'Ruska agresija na Ukrajinu izazov je za kršćansku teologiju'

Teologija je pozvana reagirati, ne samo na stanja neslobode, nego i na znakove njezina gubitka. Ruskom agresijom na Ukrajinu kršćanska se teologija našla pred velikim izazovom, rekao je Josip Dukić
Vidi originalni članak

"Tiranija i sloboda. Teologija u kriznim vremenima" naziv je dvodnevnog 28. međunarodnog teološkog simpozija održanog u Splitu na kojem su sudionici upozorili na "radikalan gubitak slobode u cijelom svijetu" te ocijenili da se ruskom agresijom na Ukrajinu kršćanska teologija našla pred izazovom.

- Teologija je pozvana reagirati, ne samo na stanja neslobode, nego i na znakove njezina gubitka. Ruskom agresijom na Ukrajinu kršćanska se teologija našla pred velikim izazovom. On se tiče shvaćanja ropstva i slobode, tiranije i demokracije, rata i mira, vjere i nevjere, zloporabe vjere u ratne svrhe, Crkve, njezine uloge i uloge njezinih predstavnika, ekumenizma, hrabrosti za istinu i jezičnih manipulacija - istaknuo je predsjednik Povjerenstva za organiziranje znanstveno-teoloških simpozija Josip Dukić.

Novi v. d. dekana KBF-a u Splitu Šimun Bilokapić je uparivanje slobode i tiranije nazvao „znakom vremena“ za teologiju.

To je, rekao je, poruka nama svima i našem dosadašnjem shvaćanju i življenju slobode, poruka slobodnom svijetu koji je prepun malih tiranija, osobito onih usmjerenih prema najslabijima.

IZ MINUTE U MINUTU Britanski mediji tvrde: Rusija hakirala mobitel Liz Truss; Kijev optužio Moskvu zbog žita...

- Jesu li možda i upravo sve te mikro-tiranije zapravo odškrinuta vrata za spektakularni ulet nekoj velikoj tiraniji - upitao je.

Akademik Marko Trogrlić, ovlašteni opunomoćenik Velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) u Splitu mons. Dražena Kutleše, rekao je da "papa Franjo posljednjih mjeseci uporno poziva da u ovom trenutku povijesti valja ponovno otkriti zajedničku i ne individualističku dimenziju slobode".

- Oni koji su od Isusa primili dar oslobođenja ne mogu misliti kako se sloboda sastoji od toga da se drže podalje od drugih. Još manje, nadodali bismo ovdje, i to uz uporabu sile i nasilja, iznad drugih, i to obespravljenih i neslobodnih - naglasio je Trogrlić.

INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA: Rusi proglasili kraj mobilizacije, ali to im nije povećalo borbenu moć niti će promijeniti tijek rata

Profesor Filozofskog fakulteta u Zadru Jure Zovko je u izlaganju "Kršćanski korijeni europskog liberalizma" naglasio kako osobna sloboda i pravo osobe danas postoje samo u liberalnim zemljama s kršćanskom tradicijom kulturom.

Upravo zato jer čovjekova sloboda ima univerzalno značenje, a njezino kršenje se potvrđuje na konkretnim pojedinačnim slučajevima, smatra da u duhu europske političke filozofije nema opravdanja za totalitarne režime ni danas, ni u budućnosti.

'NE MOŽEMO TO IGNORIRATI' Rusi prijete: Raspoređivanje novog nuklearnog oružja u Europi snižava 'nuklearni prag'

- Demokratska etičnost trebala bi biti stožerna odrednica budućega društva - dodao je.

Na dvodnevnom skupu sudjelovalo je 10 inozemnih i domaćih predavača.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 29.10.2022.

    Malo su se kasno sjetili, hoće li razmatrati i križarske ratove, svetu inkviziciju i slične stvari?

Komentiraj...
Vidi sve komentare