Obavijesti

News

Komentari 2

'Ruska agresija na Ukrajinu izazov je za kršćansku teologiju'

'Ruska agresija na Ukrajinu izazov je za kršćansku teologiju'

Teologija je pozvana reagirati, ne samo na stanja neslobode, nego i na znakove njezina gubitka. Ruskom agresijom na Ukrajinu kršćanska se teologija našla pred velikim izazovom, rekao je Josip Dukić

VIDEO

"Tiranija i sloboda. Teologija u kriznim vremenima" naziv je dvodnevnog 28. međunarodnog teološkog simpozija održanog u Splitu na kojem su sudionici upozorili na "radikalan gubitak slobode u cijelom svijetu" te ocijenili da se ruskom agresijom na Ukrajinu kršćanska teologija našla pred izazovom.

- Teologija je pozvana reagirati, ne samo na stanja neslobode, nego i na znakove njezina gubitka. Ruskom agresijom na Ukrajinu kršćanska se teologija našla pred velikim izazovom. On se tiče shvaćanja ropstva i slobode, tiranije i demokracije, rata i mira, vjere i nevjere, zloporabe vjere u ratne svrhe, Crkve, njezine uloge i uloge njezinih predstavnika, ekumenizma, hrabrosti za istinu i jezičnih manipulacija - istaknuo je predsjednik Povjerenstva za organiziranje znanstveno-teoloških simpozija Josip Dukić.

Novi v. d. dekana KBF-a u Splitu Šimun Bilokapić je uparivanje slobode i tiranije nazvao „znakom vremena“ za teologiju.

To je, rekao je, poruka nama svima i našem dosadašnjem shvaćanju i življenju slobode, poruka slobodnom svijetu koji je prepun malih tiranija, osobito onih usmjerenih prema najslabijima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Britanski mediji tvrde: Rusija hakirala mobitel Liz Truss; Kijev optužio Moskvu zbog žita...
Britanski mediji tvrde: Rusija hakirala mobitel Liz Truss;  Kijev optužio Moskvu zbog žita...

- Jesu li možda i upravo sve te mikro-tiranije zapravo odškrinuta vrata za spektakularni ulet nekoj velikoj tiraniji - upitao je.

Akademik Marko Trogrlić, ovlašteni opunomoćenik Velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) u Splitu mons. Dražena Kutleše, rekao je da "papa Franjo posljednjih mjeseci uporno poziva da u ovom trenutku povijesti valja ponovno otkriti zajedničku i ne individualističku dimenziju slobode".

- Oni koji su od Isusa primili dar oslobođenja ne mogu misliti kako se sloboda sastoji od toga da se drže podalje od drugih. Još manje, nadodali bismo ovdje, i to uz uporabu sile i nasilja, iznad drugih, i to obespravljenih i neslobodnih - naglasio je Trogrlić.

Rusi proglasili kraj mobilizacije, ali to im nije povećalo borbenu moć niti će promijeniti tijek rata
Rusi proglasili kraj mobilizacije, ali to im nije povećalo borbenu moć niti će promijeniti tijek rata

Profesor Filozofskog fakulteta u Zadru Jure Zovko je u izlaganju "Kršćanski korijeni europskog liberalizma" naglasio kako osobna sloboda i pravo osobe danas postoje samo u liberalnim zemljama s kršćanskom tradicijom kulturom.

Upravo zato jer čovjekova sloboda ima univerzalno značenje, a njezino kršenje se potvrđuje na konkretnim pojedinačnim slučajevima, smatra da u duhu europske političke filozofije nema opravdanja za totalitarne režime ni danas, ni u budućnosti.

Rusi prijete: Raspoređivanje novog nuklearnog oružja u Europi snižava 'nuklearni prag'
Rusi prijete: Raspoređivanje  novog nuklearnog oružja u Europi snižava 'nuklearni prag'

- Demokratska etičnost trebala bi biti stožerna odrednica budućega društva - dodao je.

Na dvodnevnom skupu sudjelovalo je 10 inozemnih i domaćih predavača.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!