To je to što me zanima!

Rus tuži Hrvatsku zbog blokade jahte? Traži 35 milijuna eura: 'Nezakonito su je držali ovdje'

Otpočetka ruske invazije na Ukrajinu u Hrvatskoj su zatečene tri megajahte povezane s osobama pod sankcijama EU. Riječ je o jahti "Royal Romance" u Trogiru, jednoj u Skradinu, te trećoj "Irina VU", u Betini
Vidi originalni članak

Jahta 'Royal Romance' blokirana je u luci u Trogiru 2022. na zahtjev ukrajinskog tužiteljstva. Povezuje se s moćnim ruskim tajkunom, Viktorom Medvedčukom, protiv kojeg se u Ukrajini vodi pretkazneni postupak.

Protiv Hrvatske sada je podnijeta tužba od 35 milijuna eura zbog zapljene sporne jahte koja je navodno u vlasništvu tvrtke Lanelia holdings iza koje je ruski poduzetnik Aleksej Inkin, doznaje N1.

Inkinovi odvjetnici za N1 objasnili su kako je jahta u Hrvatskoj zadržana zbog procesa protiv Medvedčuka. U Ukrajini ga terete za veleizdaju, ali do suđenja još nije došlo.

BLOKIRALI JE PRIJE DVIJE GODINE Ruska jahta otplovila iz Trogira. Ministarstvo: 'Ima dozvolu s kojom jednom mjesečno plovi'

Jahta je u Hrvatskoj gotovo dvije godine, a Inkin tvrdi kako Hrvatska nije imala razlog da zaplijeni jahtu koja je sada u njegovom vlasništvu. Tvrdi da je oštećen za 35 milijuna eura jer ju je morao održavati i plaćati vez u Trogiru, a nije mogao na njoj zarađivati.

Inkinov je cilj dokazati kako je jahta nezakonito držana u Hrvatskoj, a njegovi odvjetnici tvrde kako da nikakvih dokaza na osnovu kojih bi se jahta mogla oduzeti i predati Ukrajini – nema.

Otpočetka ruske invazije na Ukrajinu u Hrvatskoj su zatečene tri megajahte povezane s osobama pod sankcijama EU. Riječ je o jahti "Royal Romance" u Trogiru, jednoj u Skradinu, te trećoj "Irina VU", u Betini, koja je nestala pod nikad razjašnjenim okolnostima. Jahta je bila u vlasništvu Ališera Usmanova i Irine Usmanove, osoba bliskih Putinu.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • PeroZagreb2023 19.02.2024.

    Jahtu je trebalo već davno prodati najboljem ponuđaču a dobiveni novac poslati ukrajinskom ministarstvu obrane!

  • max2017 19.02.2024.

    VELI RUS da mi nemamo kaj slušati eu,........sankcije ne vrijede za njega *?? ...nadajmo se da imamo bar jednog poštenog suca i fiškala..........On bi milijune ??

  • GaviotoJoto 19.02.2024.

    Pravno gledano mislim da se jahta nije smjela zaplijeniti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare