To je to što me zanima!

S grobnice su ukrali brončanu bistu vrijednu 150.000 kuna

Bista je ukradena između 20. i 22. rujna, a policija i dalje traga za počiniteljima. Radi se o brončanoj bisti mladića koji je poginuo 1980. god. Bista je visoka 70 cm
Vidi originalni članak

Već mjesecima nepoznati kradljivci "pelješe" groblja po vukovarsko-srijemskoj županiji. Kradu brončane biste, poprsja i kipove. U nekoliko mjeseci, sa četiri groblja u županiji, ukradeno je četiri velike brončane biste od kojih svaka vrijedi više od 100 tisuća kuna.

Posljednji slučaj zabilježen je tijekom protekla dva dana na groblju Andrije Kačića Miošića u Vinkovcima. Šokirana majka gledala je grob svog sina ne kojemu nije bilo njegove 70 centimetara visoke biste. Sin je poginuo 1980. godine dok je služio vojni rok u JNA i očajni roditelji podigli su mu veliki spomenik i izlili bistu vrijednu 150 tisuća kuna. Bilo je očito da su kradljivci odlomili bistu tijekom noći i nestali.

Bista vjerojatno nikada neće biti pronađena jer ju lopovi odmah izliju u neki drugi oblik i takvoga preprodaju. Na tržištu se cijena kilograma bronce kreće između 30 i 50 kuna.

I prije dva mjeseca lopovi su, sa groblja u Gabošu i Ostrovu, odnijeli dvije biste u prirodnoj veličini, a u lipnju na isti je način opljačkan i jedan grob u Vinkovcima. Tada je ukradeno brončano poprsje. U tih nekoliko krađa lopovi su odnijeli bronce vrijedne pola milijuna kuna. Policija teško ulazi u trag ovim počiniteljima jer većina groblja nema nikakav nadzor, a lopovi uglavnom koriste noć za ove krađe.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Prva Proleterska_1 24.09.2011.

    Jedan mali dodatak. Što tako skupo bistu niste iznutra zalili sa betonom, pa je ne bi mogli nositi.

  • 24.09.2011.

    To je samo odraz našeg stanja u državi,a drugo i mentalitet je naših ljudi da što manje rade,pa im je to najlakši način kako doći do novaca bez prolivenog znoja!!!

  • user_46331 23.09.2011.

    Ovima ništa nije sveto, a po mome nebi trebalo tolike novce bacat na biste i stavljat na grobove jer lopovima nije bitno što je tu nečije dijete sahranjeno. Mi roditelji koji smo izgubili djecu toliko smo ranjeni da nemožemo normalno razmišjat, a kada napravimo što smo napravili vidimo na kraju da našu djecu nikakve biste ni ništa ne može podignuti iz mrtvih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare