To je to što me zanima!

Zoki obećao: Nema otpuštanja, Linić: Nema reformi bez otkaza

Slavko Linić je bankarima poručio da ako mogu plijeniti imovinu građana i imaju sve podatke o njima, mogu i kontrolirati i zaustaviti isplatu plaća bez uplate doprinosa
Vidi originalni članak

Otkaza u javnom sektoru će ipak biti. Slavko Linić je uoči sjednice Vlade u četvrtak rekao da ' nema restrukturiranja bez otkaza'. Ovo u praksi znači da 'za sada' otpuštanja neće biti, no čim se krene u restrukturiranja javnih tvrtki otkazi će biti neizbježni.

Premijer Zoran Milanović je samo dan ranije na sastanku sa sindikatima obećao kako za sada neće biti otpuštanja.

Linić bankarima: Ako možete plijeniti, možete i kontrolirati doprinose

Ako banke mogu plijeniti imovinu građana i imaju sve podatke o njima, onda mogu i kontrolirati i zaustaviti isplatu plaća bez uplate doprinosa, poručio je ministar financija Slavko Linić bankarima, javlja HRT

Riječ je o odgovoru Hrvatskoj udruzi banaka koja se usprotivila Linićevoj najavi da bi banke trebale kontrolirati isplatu plaća bez doprinosa, tvrdeći kako to ne mogu raditi zbog nekoliko tehničkih razloga. Između ostalog, u HUB-u tvrde da banke ne razlikuju  vrstu uplate ili isplate, jer prema postojećoj regulativi na platnim nalozima vrsta uplate ili isplate nije obvezni podatak i ne treba se prenositi kroz sustav.

Iako je Linić  u četvrtak rekao kako nema namjeru raspravljati s bankarima putem medija, ipak im je poručio kako platni promet nije privatni već javni posao banaka. 

S Linićevim stajalištem slaže se i Davor Banović, ovlašteni revizor i stalni sudski vještak za financije i knjigovodstvo, koji smatra kako banke to mogu učiniti, i to poprilično jednostavno. 

-  Kad se isplaćuje plaća u modelu plaćanja navodi se oznaka iz koje je vidljivo da je riječ o isplati plaće. Takva isplata nikad ne treba ići kroz sustav bez isplate doprinosa, poreza i prireza - kaže Banović i dodaje kako bi banke u svoj softver trebale staviti kontrolnu zaporku da se ne može zatvoriti neto iznos ako nije zatvoren bruto iznos.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • OS2002JM 03.02.2012.

    laže selo lažu ljudi lažu ministri kuikuriku hrvati probuditese

  • Zdenko Golub 02.02.2012.

    Žalosno je što članovi sadašnje vlade još uvijek neznaju kako rješiti probleme. Milanović pokušava dobiti naklonost radnika i građana igrom jedno misli, drugo prića a treće stvarno radi, no Linić i Čačić ne kuže njegovu igru već igraju svoju tvrdu igru, što na umu to na drumu. Milanović sve pokušava zapakirati u lijepu omotnicu i plasirati radnicima i građanima pod izlikom to je u vašu korist, no ova dvojca i još neki u vladi svojim istupima trgaju mu omotnicu.

  • boruna 02.02.2012.

    problem nezaposlenosti,ko radi u državnim firmama ne može privatno,neka izaberu

Komentiraj...
Vidi sve komentare