To je to što me zanima!

S radom je započeo Europski stabilizacijski mehanizam

U ponedjeljak je i službeno pokrenUT fond za spašavanje država eurozone u krizi. Pokretanje ESM-a predstavlja povijesnu etapu u izgradnji monetarne unije
Vidi originalni članak

U ponedjeljak je i službeno pokrenut Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), odnosno fond za spašavanje država eurozone u krizi, piše BBC.

Predsjednik eurogrupe Jean-Claude Juncker rekao je kako pokretanje ESM-a predstavlja povijesnu etapu u izgradnji monetarne unije, te da Europa sada ima stalnu i učinkovitu obranu. ESM preuzima ulogu koji je do sada ima Fond za europsku financijsku stabilnost , a do sljedećeg lipnja dva će instrumenta djelovati zajedno što će omogućiti akumulaciju kapaciteta zajmova. 

ESM još nije operativan. Svoji prvih 150 milijardi eura imat će kada u njega bude uplaćena prva rata kapitala vlada članica eurozone, što bi trebalo biti krajem listopada. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • homer tip 09.10.2012.

    Što će reći da mogu još čvršće kontrolirati što se događa u pojedinim članicama, da ne kažem ne iscrpan izvor novca za pojedine banke koje su svojom krivnjom u krizi ali se spašavaju novcem običnog čovjeka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare