To je to što me zanima!

Sabor daje novac za Bleiburg, ali neće biti politički pokrovitelj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Predsjedništvo Sabora je zaključilo da bi Spomendan trebao biti 18. studenog. Predlažu da se tog dana obilježavaju sve žrtve pale za slobodu i neovisnost RH
Vidi originalni članak

Predsjedništvo Hrvatskog sabora je prihvatilo financijsko pokroviteljstvo komemoracije u Bleiburgu, ali ne i političko pokroviteljstvo. To znači da će izdvojiti pola milijuna kuna, ali će se odmaknuti od političkog pokroviteljstva. 

"Hrvatski sabor će iznimno godine biti pokrovitelj s financijskim sredstvima osiguranim u proračunu za obilježavanje 15. svibnja - Spomendana Bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta", stoji u obrazloženju.

Predsjednik Sabora, Boris Šprem se pozvao na ulazak u EU i određene apele da se država ne bi smjela miješati u komemorativna obilježavanja. Šefica HDZ-a Jadranka Kosor je ranije izjavila kako je njezina stranka protiv ukidanja pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu.

Predsjedništvo Sabora također je zaključilo da bi Spomendan trebao biti 18. studenog. Do sada je to bio Dan sjećanja na žrtve Vukovara, a sada predlažu da se tog dana obilježavaju sve žrtve pale za slobodu i neovisnost. Time bi se na dostojanstven način obilježila pobjeda u obrambenom ratu koji je obnovio i učvrstio sadašnju hrvatsku državnost.

"Predsjedništvo Hrvatskog sabora smatra da ne bi trebalo nametati mišljenja o zbivanjima na Bleiburškom polju i tzv. Križnom putu pa stoga Hrvatski sabor ne bi trebao biti pokrovitelj samo obilježavanja 15. svibnja na Bleiburškom polju već i žrtava koje su pale žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske", stoji u priopćenju za medije.

Predsjedništvo smatra i da bi se u Hrvatskoj trebalo aktivno obilježavati 13. kolovoza kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Idi na 24sata

Komentari 209

  • drmm 19.04.2012.

    A što taj veliki poglavnik pavelić nije u proljeće 1945 otvorio front na potezu koprivnica-bjelovar-karlovac.Samo je trebalo izdržati desetak dana i tu dočekati engleze,umjesto što je narod bez potrebe odveo van države i onda ih, pobjegavši s novcem i zlatom ,kao najveći izdajnik napustio.Njega treba prvo prozvati i osuditi,zašto su stradali mnogi nevini Hrvatski vojnici i civili.

  • KresooDrops 19.04.2012.

    ovak !!! ide mi na racku svako obilježavanje faking žrtava fašizma, srbizma, bosančiza, slovenijalizma, jugoslovenijalizma i ostalih sličnih sranja !!! a pogotovo kad se ''moraju'' dati toliki nofci !!!?? 500.000kn za to ''sranje'' ??? pa bem vam mater političku kradezeovsku i ostalu gamad. pošaljite nekoga sa jednim vijencem od 500kn i svi sretni i zadovoljni. a ostalih 499.000kn podijelite siromašnim obiteljima jer ih je sve više i više u ovoj sebanoj, lopovskoj, pljačkaškoj jadnoj i patetičnoj državi !! ljudi, dođite pameti i prestanite srat i veličat sranja iz prošlosti. !!! razmišljate o budućnosti i živite u sadašnjosti !!! boli me k, čiji je ded ili baba poginula tamo !!! bilo pa prošlo!! imali smo tzv. domovinski rat, kojeg je počeo tuđman i kompanija u namjeri da se obogati zajedno sa drugih 200 obitelji. on nije uspio, fala bogu, al su zato svi ratni profiteri i lopine poput sanadera uspjeli i izvukli se s tim. sad se uskok kači na sve sumnjivo i pokušava nešto doznati i optužiti?!! ma mogu se oni lagano u guzu... jebeš državu lopovsku. !!! sram me kaj sam rvat!

  • lronaleonić 19.04.2012.

    Sabor je pokrovitelj brojnih manifestacija, a samo im Bleiburg smeta - zove li se on i dalje Hrvatski sabor? Možemo očekivati da i to promijene.

Komentiraj...
Vidi sve komentare